Hoorn: ’Geen zorgplicht schoonmakers’

Gepubliceerd op 7 maart 2016 om 11:49

Het Hoornse college is niet van plan de gunning van het schoonmaakwerk in het stadhuis aan WerkSaam terug te draaien. Ook zal de gemeente zich niet inspannen de schoonmakers die het werk tot nu toe deden, aan het werk te houden.

downloads-5.jpgHoorns Belang en de Hoornse Onafhankelijke Partij (HOP) zijn woedend dat 23 schoonmakers die het werk soms al jaren doen hun klus kwijtraken. Ook op sociale media is het ongenoegen groot.

Op dit moment wordt het stadhuis van binnen gereinigd door het bedrijf Asito uit Amsterdam. Er zijn schoonmakers die al twintig jaar aan de Nieuwe Steen komen. Door de jaren heen hebben verschillende schoonmaakbedrijven deze klus uitgevoerd, maar zij namen de werknemers telkens van elkaar over.

Op 12 mei loopt het contract met het Asito af. Het college heeft besloten het werk voor vier jaar te gunnen aan WerkSaam, de organisatie die in West-Friesland de sociale werkvoorziening uitvoert.

HOP en Hoorns Belang vinden dit onbehoorlijk, omdat hiermee afspraken uit het verleden zouden zijn geschonden. Een van die afspraken is onder meer dat wanneer een nieuw bedrijf het werk gegund krijgt, het personeel wordt overgenomen. Nu dat niet gebeurt zien 23 schoonmakers de klus aan hun neus voorbij gaan.

Het college heeft een brief hierover van beide fracties beantwoord. Hierin stellen B en W dat het overnemen van personeel geen gemeentelijk beleid is, maar is geregeld in de CAO voor het Schoonmaak- en Glazenwassersbedrijf. WerkSaam is niet gebonden aan een CAO en hoeft zich hier dus niet aan te houden. Volgens het college zijn er inmiddels wel gesprekken tussen Asito en WerkSaam om te kijken of er werknemers kunnen worden overgenomen.

B en W zijn tot deze keuze gekomen omdat binnen West-Friesland afspraken zijn gemaakt voor het toebedelen van werk aan WerkSaam. Ook liggen er afspraken hoeveel geld de gemeenten besteden aan WerkSaam. Vorig jaar is het normbedrag niet gehaald en moest alsnog 142.303 euro worden afgedragen. ,,Om deze redenen is het extra belangrijk om werkzaamheden uit te besteden aan WerkSaam’’, stelt het college.

Wat B en W betreft is het aan Asito zelf om voor de werknemers te zorgen ’in haar rol als goed werkgever’.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/ Door Jaap Stiemer Foto: www.poortvanhoorn.nl

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.