Zorglulkoek

Gepubliceerd op 7 maart 2016 om 12:06

Wie zei daar dat ambtenaar zijn een suffe baan is? Ik raak er juist steeds meer van overtuigd dat ambtenaren behept zijn met een grote mate van taalkundige creativiteit.

60sec-1.png

Koot en Bie brachten ons ooit nieuwe woorden als positivo’s, doemdenken en krasse knarren. Nu worden ze vanachter de ambtelijke burelen links en rechts ingehaald.

Want waar het duo nog met ludieke uitdrukkingen kwam, buigen ambtenaren zich elke dag over het serieuzere werk. Zij richten bijvoorbeeld een ’stuurgroep sectorplan intersectorale mobiliteit Noord-Holland noord’ op. En gedeputeerde Tjeerd Talsma opent over een week het virtuele ’Wie wil ik worden-plein’. Wij verzinnen het niet. Zij wel.

De echte woordvirtuozen vinden we echter in de zorgsector. Daar spreken ze nu een volstrekt andere taal. Een zwaar dialect met termen als ’respijtbedden’, ’doorsluiszorg’, ’ontschotten’, ’zelfredzaamheidsmatrix’, ’gekanteld werken’, ’keukentafelgesprek’, ’intersectorale kwaliteitskaders’, ’herstelondersteunende begeleidingsconsulent’, ’iemand in z’n kracht zetten’, ’risicoregelreflex’, ’zelfmanagement’, ’zorgpaden’, ’hands-on mentaliteit’, ’waakvlamsysteem’, ’multidisciplinaire gedachte.’

Dit rookgordijn aan lulkoek moet de treurige aftakeling van onze zorg voor ouderen, kwetsbare jongeren en gehandicapten verhullen.

http://www.noordhollandsdagblad.nl/ Door Door Ronald den Boer Foto: NHD/ Ronald den Boer

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.