Wat denkt Anders Breivik in hemelsnaam te bereiken?

Gepubliceerd op 15 maart 2016 om 09:06

Vandaag wordt in Noorwegen in een hoorzitting het protest behandeld van Anders Breivik over zijn leefomstandigheden in de gevangenis. Wat kunnen we verwachten? Zes vragen:

Herdenking_Utoya.jpg1. Voor de - waarschijnlijk weinige - mensen die 't niet weten: wie is Anders Breivik?
De Noor Anders Breivik is een massamoordenaar die op vrijdag 22 juli 2011 twee aanslagen uitvoerde, één in Oslo en één op het eiland Utoya. Daarbij kwamen in totaal 77 mensen om het leven. Hij werd een jaar later veroordeeld tot 21 jaar celstraf, de maximale straf in Noorwegen.

2. En waar gaat de hoorzitting morgen nou precies over?
Breivik vindt dat de omstandigheden in zijn gevangenis in Skien zijn 'mensenrechten schenden'. Vanwege zijn veiligheid zit hij geïsoleerd vast, en daardoor is zijn omgang beperkt tot gevangenbewaarders en andere mensen die in het complex werken. Breivik noemt dit 'onmenselijk en neerbuigend' en in strijd met het Europees Verdrag voor de rechten van de Mens. De enige andere persoon die Breivik de afgelopen jaren heeft gezien, is zijn moeder, vlak voor zij overleed. Breiviks advocaat vindt dat zijn cliënt duidelijk te lijden heeft van de totale isolatie, en dat zijn regime minder streng moet worden. In september 2015 ging Breivik al eens in hongerstaking vanwege zijn volledige isolatie.

3. Hoe ziet die isolatie er dan uit?
Breivik heeft toegang tot drie verschillende cellen: in één ruimte kan hij wonen en slapen, in de tweede studeren en in de derde kan hij sporten. Ook kan hij buiten een wandeling maken in een voor hem speciaal afgeschermde tuin van 50 vierkante meter. Breivik mag ook zijn eigen eten maken en zijn was doen. Hij mag kranten lezen, tv kijken en heeft een spelcomputer, een Xbox 360. Hij kan niet online, in plaats van een computer heeft hij een schrijfmachine. De aanleiding voor Breiviks huidige protest - eerder had hij al eens een voormalige minister van Justitie aangeklaagd vanwege 'foltering' - is dat hem de toegang tot een van deze ruimten wordt ontzegd.

4. Wat kunnen we vandaag verwachten?
Het proces vindt plaats in de gevangenis in Skien. Daar is speciaal een 'rechtszaal' gecreëerd om de zaak te behandelen. Het Openbaar Ministerie verwerpt Breiviks protest en zegt dat de leefomstandigheden geheel binnen de grenzen van het Europees Verdrag voor de rechten van de Mens vallen. Maar Breivik voelt zich slachtoffer, van de Noorse staat, van de heersende klasse in zijn land en van de media, die hem niet beschouwen als de redder van het 'noordelijke ras'. Zo beschrijft hij zichzelf althans in een brief aan de Duitse journalist Gerald Traufetter van Die Welt. Het is aan de rechter om te oordelen wie er gelijk heeft.

5. En wat vinden de Noren hiervan?
De Noren gaan prat op hun rechtsstaat, en zijn er trots op dat ook een massamoordenaar als Breivik de juridische mogelijkheid heeft om bezwaar te maken tegen zijn vermeende onmenselijke detentie. Maar veel Noren vinden Breiviks protest een regelrechte provocatie voor de nabestaanden. En uit diens brieven blijkt dat hij totaal geen berouw heeft. Integendeel, hij vindt nog steeds dat de aanslagen hard nodig waren om duidelijk te maken dat het noordelijke ras uitgeroeid wordt door de stroom moslimimmigranten die Noorwegen volgens hem overspoelt.

6. Hoe lang gaat deze zitting duren?
De zaak kan nog deze week zijn beslag krijgen, er zijn vier dagen voor uitgetrokken.

Bron: http://www.rtlnieuws.nl/ Door: RTL Nieuws Foto: RTL

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.