Stad verandert razendsnel, dus coalitie wijzigt koers

Gepubliceerd op 15 maart 2016 om 11:19

De Amsterdamse coalitie van D66, VVD en SP maakt 130 miljoen euro vrij om vluchtelingen te integreren, wijken op te knappen en de drukte tegen te gaan. Waar komt dat geld opeens vandaan?

6a2ce181-547d-48fa-8307-4d7c27733f86-3.jpgVeranderingen gaan zo snel dat het gemeentebestuur ruim 130 miljoen euro uittrekt om de ontwikkelingen bij te benen. Het meeste geld gaat naar de wijken buiten de Ring, vluchtelingen en beheersing van de drukte.

Amsterdam staard sloten. Zo heeft de vluchtelingenstroom consequenties voor de stad. De duizelingwekkende groei van het toerisme was niet voorzien, de enorme prijsstijgingen op de huizenmarkt evenmin.

Politiek leiders
Eric van der Burg (VVD), Laurens Ivens (SP) en Jan Paternotte (D66), de politiek leiders van de collegepartijen, presenteerden vanochtend hun antwoord op deze veranderingen. Elke partij kreeg iets van zijn gading. VVD haalde lastenverlichting van 6 miljoen binnen voor scholen, zorginstellingen en sportverenigingen. Ook komt 2 miljoen vrij voor handhaving, hét troetelkind van VVD.

De SP komt aan haar trekken met de opknapbeurt van wijken met achterstand, vooral buiten de Ring en in Noord. Hiervoor trekt het college 40 miljoen euro uit. Daar komt 10 miljoen bij voor sportparken, dat is weer een hobby van wethouder Van der Burg.

De signatuur van D66 is minder duidelijk. Twee jaar geleden was al veel geld uitgetrokken voor onderwijs, dus daarmee kan de partij zich niet nog een keer profileren. Winstpunt voor Paternotte is de 10 miljoen die vrijkomt voor vluchtelingen met een status, waarmee D66-wethouders Simone Kukenheim en Kajsa Ollongren aan de slag kunnen. Amsterdam zal elk jaar 2000 statushouders moeten onderbrengen. Dit geld moet ervoor zorgen dat zij eerder aan het werk gaan en 'snel Amsterdammers worden'.

Lees het hele artikel op: http://www.parool.nl/amsterdam/stad-verandert-razendsnel-dus-coalitie-wijzigt-koers~a4262731/

Bron: http://www.parool.nl/ Door: MICHIEL COUZY  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.