Agenten schudden illegalen uit

Gepubliceerd op 17 maart 2016 om 09:41

Het gerecht voert een onderzoek naar Antwerpse agenten die tijdens hun diensturen illegalen zouden hebben bestolen.

media_xll_8494947-2.jpgDe slachtoffers werden bedreigd en moesten hun schamele bezittingen zoals geld of gsm's afgeven. Minstens vier agenten zijn gisterochtend gearresteerd op verdenking van diefstal met geweld en afpersing.

"Rotte appels", "het laagste van het laagste." Het commentaar van de Antwerpse agenten op de arrestatie van hun collega's was niet mals. Agenten die geacht worden de zwakkeren te beschermen, hebben hun functie en zelfs hun wapen misbruikt om mensen zonder papieren te beroven. Over hoeveel slachtoffers het gaat, is nog een raadsel. De slachtoffers dienden nooit klacht in.

Een collega-agent: "Logisch. Een illegaal is maar voor één ding bang: het land te worden uitgezet. Zo iemand zal dus nooit naar de politie stappen om een klacht wegens diefstal in te dienen. En al zeker niet als de diefstal is gepleegd door een agent. De onmacht van zo'n illegaal uitbuiten is echt wel schandelijk."

Volgens Het Nieuwsblad zouden de betrokken agenten intern bekend staan als 'de roversbende van Mega Toby en Sproetje'. Ze zouden systematisch illegale vreemdelingen meegenomen hebben naar het verlaten Sinksenfoorterrein aan Spoor Oost, waar ze hun geld en drugs moesten afgeven. Wie dat niet deed, kreeg een pak rammel.

"Als deze feiten bewezen worden, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps."
Burgemeester Bart De Wever

"Als deze feiten bewezen worden, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps."

Burgemeester Bart De Wever

Zowel burgemeester Bart De Wever als korpschef Serge Muyters spraken gisteren van "zeer ernstige feiten." "Als deze feiten bewezen worden, dan gaat het zonder meer om een zwarte bladzijde in de geschiedenis van ons korps", aldus De Wever.

Het Antwerpse gerecht houdt ermee rekening dat het bestelen van illegalen al maanden, zelfs jaren aan de gang is. De opgepakte agenten werkten jarenlang in het wijkkantoor van de Handelsstraat in Antwerpen-Noord. Dat is een pleisterplaats voor illegalen. Pas nadat de mannen begin 2015 waren overgeplaatst naar de centrale interventiedienst, kreeg Intern Toezicht lucht van het bestelen van illegalen. In alle stilte werd een half jaar geleden een gerechtelijk onderzoek opgestart, onder meer met afluisteren van telefoons van agenten. Minstens vier agenten worden vanmorgen voor de onderzoeksrechter geleid die beslist of zij langer aangehouden blijven.

Bron: http://www.hln.be/ door: Het Laatste Nieuws Foto: Belga

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.