Artsen willen verbod op verkoop sigaretten in supermarkt

Gepubliceerd op 17 maart 2016 om 14:46

Artsenfederatie KNMG wil een verbod op de verkoop van sigaretten in supermarkten, tankstations en boekwinkels.

8681f9e6-f3d4-45d6-aaf1-5c05380ac337-2.jpg

De verkoop van tabak zou beperkt moeten worden tot alleen kleine tabakswinkels, zo stelt de KNMG vandaag in het Standpunt Tabaksontmoediging, waarmee de artsen de overheid oproepen in actie te komen tegen het roken.

artsen willen een rookvrije samenleving en menen dat antirook-maatregelen tot dusver te weinig effect teweeg hebben gebracht. Het is dus hoog tijd voor verstrekkende maatregelen. Zo pleiten ze voor een forse accijnsverhoging op tabak. 'We moeten voorkomen dat kinderen en adolescenten gaan roken. Opgroeien in een rookvrije omgeving draagt hier aan bij. Dat betekent concreet dat schoolpleinen, sportvelden, speeltuinen, pretparken en auto's rookvrij zouden moeten zijn', stelt de KNMG.

Het zijn drastische maatregelen, maar de federatie vindt dat gerechtvaardigd: 'Roken is een verslaviging moet ook op die manier moet worden bestreden'. Volgens de artsen is roken de belangrijkste vermijdbare oorzaak van ziekte en sterfte in Nederland. Per jaar overlijden twintigduizend mensen aan de gevolgen van roken.

Negentienduizend Nederlanders krijgen jaarlijks kanker door roken. Ook meeroken is zeer schadelijk. Per dag starten honderd kinderen met roken.

 

http://www.parool.nl/  MALIKA SEVIL  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.