Minima steeds verder in de knel op Amsterdamse woningmarkt

Gepubliceerd op 18 maart 2016 om 13:01

Amsterdammers met lage inkomens komen in de knel. Het aantal betaalbare woningen neemt snel af, terwijl de stad meer mensen trekt die weinig verdienen.

0db66f84-3996-4600-afb9-a90c8bbfea11-2.jpg

Amsterdam nadert het punt waarop de stad meer mensen met lage inkomens telt dan betaalbare woningen, blijkt uit Wonen in Amsterdam, een tweejaarlijks onderzoek naar de woningmarkt. 

Het rapport, dat donderdag uitkomt, zorgt voor hoofdbrekens bij SP-wethouder Laurens Ivens (Wonen), die het als taak beschouwt de sociale woningbouw in Amsterdam zo goed mogelijk te beschermen en de stad bereikbaar te houden voor lage inkomens.

Sloop en verkoop
Maar de ontwikkelingen in de stad gaan de andere kant op. Het aantal sociale huurwoningen daalt, onder meer doordat corporaties deze huizen verkochten of sloopten. In 2011 bestond nog 63 procent van de totale woningmarkt uit sociale huur, inmiddels is dat gedaald tot 57 procent.

 

Hier komt een andere ontwikkeling bovenop: de snelle groei van het aantal lage inkomens in de stad. Amsterdam trekt vooral veel jongeren van achttien tot 25 jaar, meestal studenten die nauwelijks verdienen, die vervolgens op zoek gaan naar betaalbare woningen.

Onderkant
Ook de groep Amsterdammers met hoge inkomens groeit, terwijl het aantal koop- en dure huurhuizen alleen maar zal toenemen.

Het probleem zit vooral aan de onderkant. De markt voor betaalbare woningen zit al bijna op slot, met lange wachtlijsten en scheefwoners die niet kunnen vertrekken. De nieuwe ontwikkelingen lijken de deur helemaal dicht te trekken.

Ik heb met corporaties afgesproken om het aantal sociale huurwoningen 'te bewaken'

Wethouder Laurens Ivens (Wonen)

Het college van b. en w. heeft bij zijn aantreden vastgesteld dat het aantal sociale huurwoningen niet onder 187.000 mag zakken. Deze ondergrens is nog niet bereikt, maar dat lijkt een kwestie van tijd. Geen wonder dat de alarmbellen zijn afgegaan in de Stopera, zoals Ivens stelt. Hij gaat onderzoeken of de groei van de groep lage inkomens zal doorzetten. "Een paar jaar geleden nam het aantal juist af."

Particuliere partijen
De wethouder geeft aan al maatregelen te hebben genomen om de afname van betaalbare woningen een halt toe te roepen. "Ik heb met corporaties afgesproken om het aantal sociale huurwoningen 'te bewaken'." Probleem is dat een ander deel van de sociale huurwoningen in handen is van particuliere partijen en daarover heeft de wethouder geen enkele zeggenschap.

Daarnaast vestigt Ivens zijn hoop op nieuwbouw. In 2015 is een recordaantal woningen in aanbouw genomen, ruim 8000, waarvan ongeveer tweeduizend sociale huurhuizen en 2200 studentenwoningen. "Of dit volstaat? Dat kan ik niet voorspellen."

 

http://www.parool.nl/ DOOR: MICHIEL COUZY  Foto: Rink Hof

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.