Gemeente komt protesterende flexwerkers tegemoet

Gepubliceerd op 18 maart 2016 om 13:16

De gemeente stopt met kwartaalcontracten. Daarmee komt Amsterdam tegemoet aan het protest van flexwerkers die door de gemeente aan het lijntje worden gehouden met onzekere, tijdelijke contracten.

f7dd1247-9340-4956-8e87-fac486e12ea8-2.jpgBij de Stopera protesteerden donderdag ruim tweehonderd mensen die deel uitmaken van de flexibele schil van de gemeente: met een tijdelijk contract, op oproepbasis of als uitzendkracht. Onverwacht veel, zodat de door vakbond FNV bijeengeroepen bijeenkomst naar de buitenlucht moest worden verplaatst.

Uit hun verhalen bleek nog maar eens dat het vaak niet gaat om tijdelijk, maar structureel werk: op begraafplaats De Nieuwe Ooster, op personeelszaken, bij stadsreiniging, de gemeentewebsite en de sociale dienst. Door een carrousel van tijdelijke contracten of uitzendconstructies werken ze vaak al vele jaren voor de gemeente.

een vaste baan en de zekerheid, pensioenopbouw of reiskostenvergoedingen die daarbij horen. Zo vertelde webmaster Stefanie Wels hoe ze thuiszat om haar doodzieke partner te verplegen en ondertussen in de stress zat omdat haar contract ten einde liep.

De flexibele schil zou zelfs een kwart van het personeelsbestand beslaan, iets waar de gemeente zelf geen inschatting van zegt te kunnen geven. Topscorer onder de flexwerkers is Ramon Olvira die maar liefst elf jaar voor de gemeente werkt, via verschillende uitzendbureaus.

Arbeidsvoorwaarden
Arjan van Gils, als gemeentesecretaris de baas van alle ambtenaren, hoorde de grieven van de flexwerkers aan en beloofde te zullen kijken naar de grootste uitschieters. "Ik ben geen tuinder in het Westland die op loonkosten wil concurreren." Maar hij kon niet beloven dat iedereen na twee jaar een vast contract krijgt. Ook wil hij zich niet mengen in de arbeidsvoorwaarden van uitzendkrachten.

Voortaan is zes maanden de minimale contractduur, beloofde hij wel, tenzij het ook echt gaat om kortstondige klussen. Dat vacatures soms niet opengesteld zijn voor tijdelijke krachten die dat werk nu doen, komt volgens hem door de nasleep van de grote reorganisatie binnen de gemeente. Daardoor genieten vaste krachten die op een andere afdeling boventallig zijn verklaard voorrang.

 

http://www.parool.nl/ DOOR: BART VAN ZOELEN Foto: ANP

----------------------------------------------------------------------------------

Elf jaar flexen
Via uitzendbureaus is Ramon Olvira (47) al elf jaar werkzaam voor de gemeentereiniging. De laatste jaren haalt hij wildgeplakte posters en graffiti weg. Wie in Amsterdam even om zich heen kijkt, weet: niet bepaald een klus van voorbijgaande aard.

Hij rijdt door de stad in een busje van de gemeente. "Ik heb alle interne opleidingen gehaald die ik maar kan halen. Ik heb alles voor ze over, maar zij niks voor mij." Een vast contract krijgt hij niet.

Integendeel, telkens voordat hij bij het uitzendbureau een contract voor onbepaalde tijd moest krijgen, na twee jaar of acht tijdelijke verbintenissen, werd hij de deur gewezen. Na een tussenpose of via een ander uitzendbureau keerde hij dan weer terug bij de gemeente. Als uitzendkracht, ja.

"We kunnen niets plannen. Ik heb ook een vrouw en kinderen! Maar we kunnen niet op vakantie wanneer ik wil. En vakantiegeld krijg ik ook niet."

 

'Ik heb alles voor de gemeente over, maar de gemeente niks voor mij'

-------------------------------------------------------------------------------------

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.