Contraterreur-expert: "Hou hoofd koel, terroristen hopen op overreactie"

Gepubliceerd op 22 maart 2016 om 15:47

De Zweedse contraterreur- en deradicaliseringsexpert Magnus Ranstorp maant aan tot spoedoverleg tussen overheden en de moslimgemeenschap.

fit_300x999_57310761.jpg"Het is cruciaal dat de overheden nu samenwerken met de moslimgemeenschap", zegt de Zweed Magnus Ranstorp, die als onderzoeksdirecteur van het Center for Asymmetric Threat Studies (CATS) aan het Zweedse National Defence College twintig jaar ervaring heeft met contraterreur en deradicaliseringsprojecten leidt. "Zonder hulp van binnenuit kan de strijd tegen radicalisering en terreur niet gewonnen worden."

Had u dergelijke aanslagen in Brussel verwacht?
"Een aanslag van dergelijke omvang komt voor het grote publiek altijd onverwacht, maar ik ben helaas niet verrast. We wisten sinds de recente aanslagen dat België en Frankrijk voor IS één grote operationele zone zijn. De daders kunnen vanuit het buitenland zijn gekomen, maar mijn intuïtie zegt dat de aanslag lokaal werd voorbereid.

De omvang van de aanslagen wijst erop dat ze zware explosieven gebruikt hebben, mogelijk TATP zoals in Parijs. Omdat dergelijk materieel heel instabiel is, gevoelig voor hitte en wrijving, kan het niet te ver worden getransporteerd."

Was de opluchting van de veiligheidsdiensten na de arrestatie van Salah Abdeslam dan onterecht?

"Ik begrijp die opluchting, het is een menselijke reflex, maar gezien de omvang van de IS-terreurdreiging wisten alle experten dat het gevaar niet voorbij was. De kans is reëel dat de cel waarvan Abdeslam deel uitmaakte, of parallel met hem zou werken, zijn aanslagen vervroegd heeft omdat hij opgepakt werd."

Lees het het hele artikel op: http://www.demorgen.be

http://www.nieuwsblad.be/ Door: Maarten Rabaey Foto: ‎AP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.