Vrijspraak ex-neuroloog Jansen Steur moet blijven staan

Gepubliceerd op 22 maart 2016 om 16:35

De vrijspraak van voormalig neuroloog Ernst Jansen Steur is terecht. De Hoge Raad hoeft de uitspraak in hoger beroep van vorig jaar niet te vernietigen. Dat schrijft de advocaat-generaal dinsdag in zijn advies aan de Hoge Raad. Half mei volgt waarschijnlijk de uitspraak.

media_xll_3684617-2.jpgHet Openbaar Ministerie was juni vorig jaar in cassatie gegaan tegen de vrijspraak van de voormalig neuroloog. In hoger beroep was hij vrijgesproken, nadat hij in eerste aanleg tot drie jaar cel was veroordeeld.

Jansen moest zich voor de rechter verantwoorden voor medische missers eind jaren negentig. De destijds aan medicijnen verslaafde arts verklaarde globaal tussen 1998 en 2004 talrijke patiënten ten onrechte ongeneeslijk ziek. Zij zouden aan Parkinson, Alzheimer of MS lijden. Voor die diagnoses ontbrak vaak gedegen medisch onderzoek.

Omdat de schuldvraag door de verstreken tijd inmiddels verjaard is, kon het gerechtshof dat niet meer toetsen. Dat hij opzettelijk verkeerde diagnoses van ernstige ziektes stelde, kon volgens het gerechtshof niet bewezen worden.

Grove schuld
Het Hof zegt in haar arrest overigens niet, dat de arts helemaal niets te verwijten valt. Ook het Hof stelt dat er sprake is van 'grove schuld'. Er is alleen een groot verschil in juridische beoordeling van het begrip opzet.

Een vrijspraak die is gegeven omdat de rechter niet overtuigd is, kan door de Hoge Raad alleen in uitzonderlijke gevallen vernietigd worden. Volgens de advocaat-generaal is dat in dit geval niet zo en daarom verwerpt hij de stelling van het OM dat Jansen vanwege de op hem rustende zorgplicht 'geacht' moet worden met opzet te hebben gehandeld.

http://www.ad.nl/  Door: Redactie AD Foto: ‎ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.