'Wie heeft ons mam gestolen?'

Gepubliceerd op 26 maart 2016 om 09:50

Waarschijnlijk had de dader het niet eens in de gaten. Dat hij niet alleen een boeddha-beeldje stal, maar ook de as van Diny van Meel. ,,Ons mam is ontvoerd", was de eerste reactie toen de Roosendaalse familie Van Meel donderdag het mini-drama op de rk-begraafplaats in Bergen op Zoom ontdekte.

media_xll_3694391-1.jpg

Weg beeldje, dat vier jaar geleden was vastgeplakt op het graf van Jan van Meel. Die ligt er, na een hartstilstand op zijn veertigste, al vier decennia.

,,Maar ons mam wilde niet onder de grond. Dus kochten we na haar crematie een boeddhaatje. Vond ze vast mooi. En zo was ze toch dicht bij papa", treuren dochter Conny (51) en schoondochter Elke (61) net voor Pasen.

Het 30 centimeter hoge grijze plastic was destijds niet zo duur, biechten ze eerlijk. Dus hebben de dames geen benul wat de dief bezielde om op één van de oudste delen van het kerkhof uitgerekend dat 'ding' mee te nemen. ,,Want niemand wist dat ons moeder daar in zat. Erger nog: volgens de regels van de begraafplaats hadden wij dat beeldje nooit zo mogen vastplakken. Dat is verboden. Ma stond daar stiekem."

Vaasje
Urnen, zo bepalen de Bergse regels, horen daar aan de Mastendreef tegen betaling in een speciale kelder, een nis of in de grond. In het graf mag ook: uitgestrooid of in een vaasje. Kost een paar tientjes per jaar. ,,Om de centen ging het de kinderen echt niet", verzekert schoondochter Elke. Het was puur de wens van Diny (74), die na een kort ziekbed overleed, om wel bij haar Jan, maar absoluut niet onder de grond te zijn.

De familie doet aangifte van vermissing bij de politie, de begraafplaats zoekt mee, maar ze hopen vooral dat iemand iets verdachts heeft gezien. Of dat de grote onbekende verneemt wat hij heeft aangericht.
,,Gelukkig heb ik thuis nog wat as van moeder bewaard", verzucht Conny, ,,want je weet niet wat je terug krijgt. Het beeldje is aan de onderkant waarschijnlijk helemaal open gerukt."

http://www.ad.nl/ By John Bas Foto: Edmund Messerschmidt / Het Fotob 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.