Politie vreest voor liquidaties

Gepubliceerd op 31 maart 2016 om 14:47

De douane in Antwerpen heeft een lading van maar liefst vijf ton cocaïne onderschept tussen een partij ananassen in de haven. De drugs, met een straatwaarde van 150 miljoen euro, was bestemd voor de Nederlandse markt. Drie verdachten zijn opgepakt. De Nederlandse politie smeekt dat betrokkenen zich aanmelden uit vrees voor liquidaties. "Er zijn al moorden gebeurd voor minder dan dit."

VIJF TON COCAÏNE VERSTOPT TUSSEN PARTIJ ANANASSEN

8534610.jpeg

De ontdekking gebeurde iets meer dan een week geleden (21 maart) door een eerder toevallige controle van een container op Linkeroever die bestemd was voor Nederland. Toen de douane de container controleerde, bleek er tussen de zogezegde lading van ananassen heel wat anders te zitten. In tientallen houten kisten zaten in plaats van het fruit grote pakken cocaïne verstopt. Alles samen zo'n 5.000 kilogram oftewel vijf ton. Coke met een straatwaarde van minstens 150 miljoen euro.

Codes

"Op de verschillende pakketten was telkens gestempeld en er stonden ook namen op als Nerd, Fox en Tisso", zegt Thomas Aling van de Nederlandse politie, die het onderzoek samen met het parket van Dendermonde voert. We vermoeden dat het om een soort codenamen gaat van Nederlandese afnemers of tussenpersonen."

De speurders haalden de cocaïne uit de container, maar lieten de container zelf staan in de hoop dat die zou opgehaald worden door een of meerdere personen. En dat gebeurde ook een dag later, op dinsdag 22 maart. De container werd opgepakt en overgebracht naar een loods in het plaatsje Drimmelen, niet ver van Breda, aan de waters van het Biesbosch In Nederland. Een 33-jarige man uit Drimmelen werd in de loods meteen aangehouden. Niet lang daarna kon de politie ook een 51-jarige man uit Breda arresteren. De man uit Drimmelen is ondertussen alweer vrijgelaten, maar de Bredanaar zit nog wel altijd achter slot en grendel. Hij heeft sinds gisteren het gezelschap gekregen van een 44-jarige man uit Bergen-op-Zoom. "Maar we weten niet welke bende er achter de drugs schuil gaat. De rollen van de verschillende verdachten zijn ook nog niet duidelijk."

De Nederlandse Landelijke Recherche doet nu wel een oproep dat al wie iéts afweet van het drugstransport, zich - desnoods anoniem - meldt bij de politie. "Het gaat hier om een drugstransport van 150 miljoen euro waaraan ongetwijfeld heel wat mensen hebben meegeholpen én geïnvesteerd hebben", klinkt het bij de politie. "Maar van dat geld gaan ze door het onderscheppen van de lading nu niets terugzien. Uit eerdere onderzoeken is al gebleken dat er altijd naar 'schuldigen' wordt gezocht en dat er mogelijk zelfs liquidaties kunnen volgen. De ervaring leert het: hier worden altijd mensen voor gestraft. We menen het: sommige criminelen gaan hier écht niet blij mee zijn."

Mensen die iets weten kunnen terecht bij het inlichtingenteam van de Nederlandse politie op het nummer 0031.79.345.89.99

Geen record

De vangst van vijf ton is wel geen record voor de douane in Antwerpen. Het record werd gevestigd in 2012. Toen ging het om acht ton. Het is wel de tweede grote vangst op enkele weken tijd, want begin maart werd al eens drie ton onderschept.

http://www.hln.be/ Door: TOON VERHEIJEN & KRISTOF AERTS Foto:  Repro Toon Verheijen

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.