Jongen (8) wordt al 11 dagen vastgehouden op Franse luchthaven

Gepubliceerd op 1 april 2016 om 08:05

Een jongetje van acht dat moederziel alleen op Charles de Gaulle arriveerde, wordt al elf dagen lang vastgehouden op de Franse luchthaven.

media_xll_3706751-1.jpg

Het kind kwam aan met een vlucht vanuit de Comoren. Kinderrechtenbewegingen spreken schande over de situatie maar een rechter in Parijs stelt dat de jongen in afwachting van de afwikkeling van zijn dossier in de wachtkamer mag blijven.

Het kind werd door zijn moeder op 21 maart op het vliegtuig gezet richting Frankrijk. Na een vlucht van 8.000 kilometer landde hij moederziel alleen in Parijs. Hij zou er opgehaald worden door zijn tante die in Frankrijk woont maar de autoriteiten merkten dat de Afrikaanse jongen met een paspoort reisde dat niet het zijne was. Hij werd meegenomen naar een wachtkamer waar het knaapje intussen al elf dagen vastzit.

'Trauma'
De mensenrechtenorganisatie Le Défenseur spreekt schande over de behandeling van het kind en de advocaat van het jongetje heeft het over een traumatiserende ervaring. Intussen nemen verschillende groeperingen die opkomen voor kinderrechten het op voor hem. ,,Het vasthouden van kinderen in een wachtkamer en met name heel jonge kinderen druist in tegen het Verdrag Inzake de Rechten van het Kind, dat door Frankrijk ondertekend en geratificeerd werd'', aldus Catherine Daoud.

Maar volgens de Franse wetgeving kunnen kinderen die zonder geldige papieren reizen tot twinitig dagen vastgehouden worden. Een rechter in Parijs bevestigde dat op 25 maart en stelde dat de autoriteiten de jongen ,,in het belang van zijn eigen bescherming'', mogen vasthouden.

Spoed
Volgens een woordvoerder van de migratiedienst zal er nu met spoed naar het dossier worden gekeken. Hij liet ook verstaan dat de jongen in een ruimte met speelgoed zit. Hoewel het donderdag nog altijd niet duidelijk is of hij in Frankrijk kan blijven, staat het hem vrij om te allen tijde terug te keren naar de Comoren.

www.ad.nl/ Door: redactie AD Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.