Oud-wethouder Van Rey: Het OM wil dat ik hang

Gepubliceerd op 4 april 2016 om 14:44

Volgens voormalig VVD'er Jos van Rey is het geen toeval dat zijn telefoon werd getapt bij de burgemeestersbenoeming in 2012. ,,Het OM wil dat ik hang", zei hij bij de rechtszaak tegen hem in Rotterdam. Van Rey zei dat andere ambtenaren ook losjes omgingen met de geheimhoudingsplicht.

media_xll_3714330-2.jpg

Maandagochtend ging de inhoudelijke behandeling van het corruptiesproces van start tegen de oud-wethouder. De Roermondse ex-politicus verschijnt met twee medeverdachten voor de rechter. Hij wordt verdacht van corruptie, witwassen, verkiezingsfraude en het schenden van zijn ambtsgeheim bij de burgemeestersbenoeming van Roermond in 2012.

De voormalig VVD'er zou geheime informatie hebben gelekt naar Ricardo Offermans, een partijgenoot. Bij de zitting verklaarde Van Rey dat er regelmatig wordt gelekt bij benoemingen bij de gemeente. ,,Zo gaat dat altijd in Nederland", zei hij. ,,Maar Offermans was ook zonder mijn tips burgemeester van Roermond geworden."

Aan het begin van de zitting zei de president van de rechtbank dat Van Rey kan rekenen op een eerlijk proces. Hij ging ook in op uitspraken van de oud-wethouder. Die zei eerder dat hij het vertrouwen in de rechtsstaat is verloren. Van Rey vertelde aan het begin van de zitting dat een huiszoeking in zijn woning in Herten grote impact heeft gehad op zijn gezin. ,,Het is onbeschrijflijk wat wij hebben meegemaakt."

Steekpenningen
Ook projectontwikkelaar Piet van Pol verschijnt vandaag voor de rechter. Hij zou niet alleen zijn vriend Van Rey hebben omgekocht, maar ook de derde persoon die maandag moet voorkomen: politicus Tilman Schreurs (VVD). Deze was van 2002 tot 2010 wethouder van financiën in Roermond en zou - net als Van Rey - ontwikkelaar Van Pol hebben bevoordeeld bij projecten en transacties.

Volgens het OM heeft Van Rey voor bijna een ton steekpenningen aangenomen van Van Pol: betaalde reisjes, vakanties in de villa van Van Pol in Saint-Tropez en bezoekjes aan vastgoedbeurzen. Het OM ziet ook de 16.000 euro voor de campagnekas van Van Rey als smeergeld. In de rechtbank zal iedere verdachte transactie worden besproken.

Integriteit
Van Rey stelt dat hem niets te verwijten valt. Hij vindt dat het OM hem ten onrechte behandelt als ,,staatsvijand nummer één". Volgens de verdachten ging het iedere keer om vriendschappelijke giften. De voormalig VVD'er zegt verder dat hij alle tripjes netjes heeft gemeld bij de gemeente.

Volgens criminoloog Hans Nelen had Van Rey moeten beseffen dat hij onjuist handelde. ,,Als bestuurder moet je je drie keer achter de oren krabben als je dusdanig intense relaties onderhoudt met één projectontwikkelaar. Je moet de discussie over integriteitsrisico's niet over je afroepen."

In totaal heeft de rechtbank in Rotterdam veertien dagen uitgetrokken voor het proces, met nog eens vier reservedagen. Geplande einddatum is uiterlijk 7 juni. De rechtbank moet nog een datum voor de uitspraak bepalen.

http://www.ad.nl/ Door: Hans Goossen & Theo Sniekers Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.