Zeventig jaar, en de schrik van inbrekers

Gepubliceerd op 4 april 2016 om 17:54

Zeventig jaar is hij, maar inbrekers lopen hem maar best niet tegen het lijf. Zaterdag jaagde Jean Vincke al voor de vijfde keer criminelen 'van zijn erf', iets waar hij tien jaar geleden voor het eerst de krant mee haalde. "Als tiener deed ik aan jiujitsu", klinkt de eenvoudige verklaring.

8545376-2.jpegJean uit Koningslo mag dan gepensioneerd zijn, fit is hij nog altijd. "Ik speel voetbal en biljart, en deed tussen mijn 15de en 20ste aan jiujitsu", vertelt de man. "Meer dan vijftig jaar geleden stond ik in de halve finale van het Europees Kampioenschap. Daar heb ik mijn schouder ontwricht. Einde carrière, maar de reflexen heb ik nog steeds. Die hebben me geholpen om in 2006 een inbreker te pakken. Ik zag hem in de tuin en riep hem toe dat hij 'het moest afbollen'. Hij sloeg op de vlucht en wilde me passeren. Met één veeg van mijn been heb ik hem toen onderuit gehaald en in de struiken doen belanden."

Ook in de daaropvolgende jaren was Jean inbrekers geregeld te slim af. Zo jaagde hij er twee het veld in, en gingen inbrekers bij de overburen op de vlucht toen Jean hen met luide stem toeriep. "Twee keer was ik niet thuis en hebben ze de juwelen van mijn vrouw gestolen. We wonen hier dicht bij de snelweg, dus vluchten is niet moeilijk."


Hand geven
Afgelopen zaterdag probeerden valse tuiniers bij Jean in te breken. "Ik had ze meteen door. Toen één van hen me voor de tweede keer een hand wilde geven, ben ik duidelijk geweest: 'Als ik uw hand pak, sla ik op uw bakkes.' Ze zijn meteen vertrokken." Want dat is ook meteen de boodschap die Jean meegeeft, vooral dan aan oudere mensen. "Geef verdachte personen nooit een hand, want ze sleuren je naar buiten. Doe ook nooit zomaar de deur open en ga zeker niet zomaar met iemand mee. Je zal zien: er staat altijd een kompaan klaar die achter je rug naar binnen glipt. Ik mag dan goede reflexen hebben, slim zijn is nog altijd belangrijker."

http://www.hln.be/regio/ Foto Aelberts

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.