Wijkagenten in Rotterdam-Centrum wegbezuinigd

Gepubliceerd op 5 april 2016 om 12:11

De gebiedscommissie Rotterdam-Centrum luidt de noodklok over het aantal wijkagenten dat werkzaam is in hartje stad.

31b81ec6a563951350ffcc6863810a5a-1459841113-1.jpg

Het aantal is de afgelopen jaren fors teruggelopen, van 23 naar 15. Hennie van Schaik, vice-voorzitter van de gebiedscommissie, maakt zich zorgen over de veiligheid. Samen met de andere leden roept hij burgemeester Aboutaleb op om het aantal wijkagenten minimaal terug te brengen op het oude niveau.

„Ondernemers en bewoners merken ook dat hun vertrouwde wijkagent ineens is verdwenen. Sommige zeggen zelfs helemaal geen wijkagent meer te zien”, aldus Van Schaik. „Wijkagenten zijn de oren en ogen van de wijk. Zeker in deze tijd met radicalisering zijn deze agenten enorm belangrijk.” Volgens hem zijn de agenten wegbezuinigd. „Wij willen graag zien dat dit wordt teruggedraaid. Voor heel de wijk Cool is 1,5 wijkagent beschikbaar. Dat is toch veel te weinig. Wat als die beste man of vrouw een dagje ziek is?”

Volgens een woordvoerder van de politie is er genoeg politie op de been om de veiligheid te waarborgen en komen er nog drie zogenaamde wijkagenten expert bovenop de genoemde 15. Daarnaast wijst hij erop dat de politiek stuurt op 1 wijkagent op 5.000 inwoners. „Het centrum van Rotterdam herbergt er 30.000, dus eigenlijk zou je dan op zes wijkagenten uitkomen.” Een wijkagent maakt volgens hem deel uit van een team van grofweg 15 mensen. „Dan kom je voor dat gebied uit op zo’n 180 agenten die op straat werken.”

BELANGRIJKE SCHAKEL

Vorige week prees burgemeester Aboutaleb de rol van de wijkagenten nog in het debat naar aanleiding van de anti-terreuracties. Volgens hem zijn zij –met vele andere instanties- een belangrijke schakel tegen radicalisering. De burgemeester zei al eerder dat de bezuinigingen door Den Haag op de politie te veel is doorgeschoten.  

http://www.metronieuws.nl/ door Job Halkes Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.