Parkinsonmedicijn kan je seks- of gokverslaafd maken

Gepubliceerd op 7 april 2016 om 08:20

Lijd je aan parkinson en heb je sinds kort ook last van een hardnekkige seksverslaving? Wees gerust, het ligt niet aan jou.

28973436ab24f74ef791bc4c858ce4a9-1459952910-2.jpg

Bij gebruik van deze pilletjes heb je sowieso meer kans dat je dingen gaat doen als impulsief shoppen of alles eten wat je tegenkomt. Uit eerdere onderzoeken is gebleken dat ongeveer een op de zeven patiënten zo'n 'impuls controlestoornis' oploopt. Het nieuwe onderzoek zegt echter dat dit getal niet klopt, de problemen zouden veel groter zijn.

MANNEN VS. VROUWEN
Het impulsieve gedrag was onder de mannen en vrouwen wel verdeeld. Waar de mannen meer drang hebben naar gokken en seks, gaan de vrouwen meer shoppen en eten. Dit is volgens de onderzoekers heel vervelend, omdat je financieel in de problemen kunt komen, je misschien vreemdgaat en zal scheiden en in extreme gevallen zelfs je baan kwijtraakt als je alleen nog maar wil gokken.

Dit zeggen neurowetenschappers van de Loyola universiteit in Amerika. De medicijnen die worden toegediend om de trillingen en andere symptomen van parkinson te onderdrukken, dopamine-agonisten, zorgen ervoor dat het lichaam weliswaar controleerbaar is, maar de geest niet meer.

PERSOONLIJKHEID
Als je van jezelf al een beetje impulsief, depressief of angstig bent, heb je meer kans op het ontwikkelen van deze bijkomende stoornis. Ook roken en alcohol helpen niet erg mee. Er is op dit moment nog geen behandeling voor deze specifieke stoornis bij parkinsonpatiënten.

BEHANDELING
Volgens de onderzoekers moet die behandeling in ieder geval goed op de persoon worden afgestemd en moet er van medicijn gewisseld worden als men symptomen ontdekt van de stoornis. Patiënten zien het echter vaak niet zitten om van medicijn te wisselen, omdat ze weten dat dit goed voor ze werkt.

Op dit moment krijgt ongeveer 1 op de 500 mensen parkinson. Er is nog geen genezing voor.

http://www.metronieuws.nl/  Door: Cerise van Vliet Foto: Colourbox

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.