Ruime meerderheid tegen verdrag Oekraïne

Gepubliceerd op 7 april 2016 om 08:35

Nederland heeft woensdag in een referendum 'nee' gezegd tegen het associatieverdrag met Oekraïne. De minimale opkomst van 30 procent is volgens de voorlopige uitslag met 32,2 procent gehaald.

074ae12ec4238290f2cfe2a91ca762e4-1460009542-2.jpg

De Nederlandse handtekening onder het Europese samenwerkingsverdrag met Oekraïne komt er nu niet zonder meer. Dat maakte premier Mark Rutte woensdagavond duidelijk nadat een meerderheid van de Nederlanders zich in een referendum tegen het akkoord had uitgesproken.

STEMMEN
De kleine gemeente Rozendaal in de provincie Gelderland kende woensdag de grootste kiezersopkomst van alle gemeenten in Nederland. 49,1 procent van de stemgerechtigden ging daar op basis van de voorlopige uitslagen naar de stembus. Op plaats twee en drie staan de Waddeneilanden Schiermonnikoog en Vlieland met een opkomstpercentage van zo'n 47 procent.

In Tilburg was het opkomstpercentage met 22,7 procent het laagst. Ook andere plaatsen in Brabant kenden een lage opkomst. Uit de onderste tien gemeenten zijn er zeven uit die provincie. Rotterdam en Amsterdam bungelen ook onderaan, met respectievelijk 24,4 en 26,8 procent.

In de gemeente Urk waren de meeste kiezers tegen het verdrag (83,3 procent). Wageningen kende de meeste kiezers voor het verdrag. 62,4 procent stemde daar voor.

OVERWINNING
Met de woorden 'we hebben gewonnen' claimde het gezicht van Geen Peil, journalist Jan Roos, woensdagavond in Amsterdam de overwinning.

Roos zei in zijn overwinningstoespraak minister-president Mark Rutte te houden aan zijn uitspraak dat bij 'Zo'n nee het verdrag met Oekraïne niet zonder meer kan worden geraticifeerd door Nederland'. Roos daarover: „Rutte, het wordt tijd dat je luistert naar de wil van het volk.''

Daar zijn Geen Peil en Roos niet van overtuigd, zei het gezicht van de 'Nee'-campagne. Hij verwees naar het Verdrag van Lissabon, dat geldt als de Europese grondwet. Roos: „Die wilden we ook niet en we kregen 'm toch.''

MEDIA
Buitenlandse media zien in de referendumuitslag over het associatieverdrag met Oekraïne een zware klap voor de EU. Het Duitse tijdschrift Der Spiegel noemt het „een dubbele oorvijg voor de Europese Unie''. Het is niet alleen een overwinning voor Poetin, maar ook een voor iedereen die liever vandaag dan morgen de EU in stukken uiteen ziet vallen.

Andere media wijzen ook de Euro-sceptici als onbetwiste winnaars aan. De Frankfurter Allgemeine Zeitung gebruikt een citaat van Geert Wilders als kop boven het artikel over het referendum: „dat is het begin van het einde voor de EU''. Verschillende media waaronder ook het Duitse persbureau DPA merken op dat de blamage ook voor Nederland als huidig EU-voorzitter groot is.

Lees het hele artikel op: http://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2016/04/ruime-meerderheid-tegen-verdrag-oekraine

http://www.metronieuws.nl/  Door: ANP Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.