Morning after: 'Rutte moet met lood in de schoenen naar Brussel'

Gepubliceerd op 7 april 2016 om 08:48

Het kabinet is opgezadeld met een levensgroot probleem nu de neestemmers bij het Oekraïne-referendum aan het langste eind hebben getrokken. Dat stelt politiek commentator Frits Wester. "Het kabinet kan het niet maken om te zeggen: leuk dat jullie gekomen zijn, maar we doen er niets mee."

ANP-STEMBUS-REFERENDUM_0.jpg

Het was de hele verkiezingsdag spannend of het opkomstpercentage van 30 procent wel zou worden gehaald. De initiatiefnemers van het referendum konden in de loop van de avond opgelucht ademhalen: ruim 32 procent van de kiezers nam de moeite om naar de stembus te gaan, wat het referendum geldig maakte.

Kabinet heeft probleem
Het nee-kamp had zijn zaakjes beter voor elkaar, vindt Frits Wester. De uitslag van het referendum laat zien dat tegenpartijen hun achterban beter op de been hebben gekregen dan voorstanders, zegt hij. "De voorstanders hebben ook niet echt campagne gevoerd."

Het kabinet heeft zich volgens Wester niet genoeg laten zien. "Er waren wel wat ministers op radio, tv en in de kranten, maar blijkbaar niet genoeg." De regering kan niet om het 'nee' van de stemmers heen, zegt Wester.

Chagrijn bij voor-kamp
Wester noemt het chagrijn bij het voor-kamp groot, en hij vindt dat er sprake is van gezichtsverlies: het komt erg ongelukkig uit dat dit gebeurt terwijl Nederland voorzitter van de Europese Unie is. Premier Rutte moet terug naar Europa om het verdrag aan te passen. "En dat zal hij met lood in de schoenen doen."

"Ook EU-ministers zijn namelijk niet blij dat een klein land als Nederland nu overal doorheen gaat. Het verdrag gaat gewoon door, maar het zal wel flink aangepast moeten worden." Premier Rutte zei eerder dat hij bij een overwinning van het nee-kamp 'dit signaal serieus zou nemen'.

Euforische nee-stemmers
De euforie in het nee-kamp is groot. "Een fantastische overwinning", zegt Thierry Baudet, een van de initiatiefnemers van het referendum. "We moeten de democratie feliciteren."

En ook campagneleider Jan Roos is blij met de zege: "Daar moet op gedronken worden." Over het ja-kamp zegt hij: "Dat heeft mensen gevraagd om thuis te blijven. Dat vind ik eigenlijk een schande voor de democratie."

Roos zei in zijn overwinningstoespraak minister-president Mark Rutte te houden aan zijn uitspraak dat bij 'zo'n nee het verdrag met Oekraïne niet zonder meer kan worden geraticifeerd door Nederland'. Roos daarover: "Rutte, het wordt tijd dat je luistert naar de wil van het volk.'' Roos is er niet van overtuigd dat dat ook gebeurt. Hij verwees naar het Verdrag van Lissabon, dat geldt als de Europese grondwet: "Die wilden we ook niet en we kregen 'm toch.''

http://www.metronieuws.nl/ Door:RTL Nieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.