Agent Peter verloor zijn collega: 'Waarom? Waarom? Waarom?'

Gepubliceerd op 13 april 2016 om 23:46

Het is 5 jaar geleden dat agent Dick Haveman werd doodgeschoten in Baflo. Zijn collega en goede vriend Peter Timmer zit jaren later nog altijd vol met verdriet. "Onmacht, woede en verdriet overheersen. En er is dat besef; ook ik had het kunnen zijn."

balfo2-1.jpg

Agent Peter Timmer vertelt in een aangrijpend blog over de fatale avond waarop motoragent Dick wordt neergeschoten. Het drama voltrok zich precies 5 jaar geleden, op 13 april in het Groningse Baflo. Vandaag was er een emotionele herdenking in besloten kring.

Agent Dick Haveman werd met zijn eigen dienstwapen doodgeschoten door Alasam S., een dan 25-jarige illegale vreemdeling zonder vaste woon- of verblijfplaats. Hij doodde ook zijn vriendin Renske Hekman. Met een brandblusser sloeg hij haar hoofd in.

Bewuste avond
Collega Peter Timmer weet nog goed dat op de bewuste avond de melding binnenkwam: "Het is mijn vrije avond en ik zit gezellig met vrouw en kinderen naar de televisie te kijken. Opeens klinkt het sms-geluidje van mijn werktelefoon."

'Er is een politieagent neergeschoten in Baflo', luidt de mededeling. "Ik leg de telefoon neer en vertel mijn vrouw wat er is gebeurd. Zij kent me en kijkt niet vreemd op als ik direct mijn spullen pak en naar het bureau vertrek. Maar eerst geef ik haar en de kinderen een stevige knuffel."

Vragen
Onderweg naar het politiebureau vliegen de vragen door Peters hoofd: Wie is er doodgeschoten? Hoe is het gebeurd? Wie waren erbij?" Op het politiebureau hoort hij het nieuws. Het is zijn goede collega Dick. "Zij hebben nog geprobeerd Dick te reanimeren, maar hun poging mocht niet meer baten, kreeg ik te horen."

Een paar dagen geleden zat Peter nog met Dick aan de koffietafel. "Dat Dick er opeens niet meer was, was zo onwerkelijk. En dat is het nog steeds."

Lichaam achter het lint
Peter rijdt met collega's naar de plek waar Dick is doodgeschoten. Vanachter een gespannen politielint ziet hij zijn vriend liggen. "Ik wil naar hem toe, terwijl ik weet dat ik toch niets meer kan doen. Er is niemand bij het lichaam. Gevoelens van boosheid en onbegrip bekruipen mij. Waarom is er niemand bij hem? Waarom ligt hij daar nog? Waarom gebeurt er niets?"

Peter wordt daarna naar het huis van Renske gestuurd: de 29-jarige vriendin van dader Alasam. Ze werd doodgeslagen met een brandblusser.

In korte tijd staat Peter oog in oog met het tweede, levenloze lichaam. "Ik pak de linten uit de auto en begin de boel verder af te zetten. Dan ga je nadenken. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? Waarom dit, waarom dat, waarom…?"

Uitleg aan zoontje
Als Peter de volgende ochtend weer thuiskomt, vraagt zijn zoontje wat er is gebeurd. Maar hoe leg je dat je kind van 6 uit?

Peter besluit: "Het is moeilijk en mijn uitleg zit vol emotie. Ook vertel ik hem dat het Dick Haveman is, de man van zijn eigen juf Gradeke. Ik zie het kereltje denken. Dan zegt hij opeens: ‘Het had papa dus ook kunnen zijn!’ en hij grijpt me vast. Ja kerel, het had papa ook kunnen zijn."

--------------------------------------------------------------------------------------------
Drama Baflo

Op woensdagavond 13 april 2011 voltrekt zich een drama in Baflo.
Alasam S. brengt zijn vriendin Renske Hekman en motoragent Dick Haveman om het leven.

Tijdens een worsteling krijgt S. het dienstwapen van Haveman te pakken. De agent wordt van korte afstand door twee kogels getroffen en overlijdt ter plekke.

Agenten schieten gericht op de borst van S. om hem uit te schakelen. Ze raken hem in benen, borst en schouder. S. wordt, zelfs nadat hij door vijf politiekogels is geraakt,met de grootst mogelijke moeite overmeesterd.

Alasam S. wordt in het gevangenisziekenhuis behandeld. Daar wordt hij ook verhoord. Het wordt duidelijk dat de man met ernstig psychische problemen kampt.
Bijna twee jaar later, in 2013, start de strafzaak in Groningen.

S. wordt verdacht van twee moorden en pogingen daartoe.
De uitgeprocedeerde asielzoeker handelde deels onder invloed van een psychose.
Opmerkelijk is dat de ouders van Renske altijd goed contact gehad met moordenaar

Alasam S., die een relatie had met hun dochter. Volgens de ouders is ook hij slachtoffer. Ze zijn zelfs samen bezig met het schrijven van een boek.
Het gerechtshof in Leeuwarden veroordeelt S. uiteindelijk in december 2014 tot zes jaar celstraf en tbs met dwangverpleging.

--------------------------------------------------------------------------------------------

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/  Door: RTL Nieuws Foto: ANP/ RTL

Reactie plaatsen

Reacties

Gepke de Leef
8 jaar geleden

Voor de verwerking van verlies en verdriet is berechting van daders van groot belang. R.I.P. Michael Koomen-Ihsan Gurz-Mike Stok-Rishi Chandrikasing-Wensley Udenhout-Allan Rooy-Mitch Hendriquez. Maar door niet straffen van de daders wordt een gevaarlijk signaal mee afgegeven.