Dijkhoff: Criminele asielzoeker eerder verblijfsvergunning kwijt

Gepubliceerd op 15 april 2016 om 12:52

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff had al besloten dat een verblijfsvergunning geweigerd kan worden als een asielzoeker een celstraf van zes maanden of meer krijgt. Maar dat 'kan nog wat scherper', zegt hij nu.

dijkhoff-anp_0-2.jpg

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat vluchtelingen hun asielrecht kwijtraken als ze worden veroordeeld voor een zedendelict. Dijkhoff zei vanochtend dat hij daar graag met de Kamer over in debat gaat. "Ik vind dat mensen die hier komen voor veiligheid, bestraft moeten worden als ze zich misdragen. Sowieso met de straf die je al hoort te krijgen, en dan moet het ook gevolgen hebben voor je verblijfsrecht."

Veiligheid van anderen in gevaar brengen
PvdA-Kamerlid Attje Kuiken is het daarmee eens. "Als je in Nederland bescherming vraagt, kan het niet zo zijn dat je vervolgens de veiligheid van anderen in gevaar gaat brengen. Dat is aan slachtoffers niet uit te leggen. Vooral bij bijvoorbeeld zware delicten zoals zedenmisdrijven vinden wij dat dit sneller consequenties moet hebben voor de verblijfsvergunning." 

Waar de grens precies ligt, zal nog besloten moeten worden, zei Dijkhoff. "Dat zal ik met de Kamer gaan bespreken. Het moet wel mogelijk zijn." Wat niet kan, zei hij, is mensen terugsturen naar oorlogsgebied. Criminele vluchtelingen kunnen wel hun asielrecht kwijtraken. De Kamer debatteert later deze maand over de kwestie.

http://www.rtlnieuws.nl/nieuws/  door: RTL Nieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.