'Straf voor beledigen staatshoofd ouderwets'

Gepubliceerd op 15 april 2016 om 23:28

De Tweede Kamer vindt dat het beledigen van een bevriend staatshoofd niet meer strafbaar zou moeten zijn. Nu kan iemand daar nog maximaal 2 jaar celstraf voor krijgen. Maar een meerderheid van VVD, SP, PVV, D66 en GroenLinks wil dat veranderen. ,,Onze vrijheid van meningsuiting mag nooit door een buitenlandse leider zoals Erdogan ter discussie worden gesteld,'' zegt VVD-Kamerlid Joost Taverne.

media_xll_3739067-2.jpg

Taverne zal 'zo snel mogelijk' met een motie komen die het kabinet opdraagt de wet aan te passen. ,,Humor, satire, spot en belediging horen bij onze open en vrije samenleving. Het kan niet zo zijn dat buitenlandse leiders met lange tenen via de rechter proberen onze grondrechten te ondermijnen.''

Oppositiepartij D66 werkt al aan een eigen wetsvoorstel om het artikel geschrapt te krijgen. ,,Het is niet meer van deze tijd om belediging van een staatshoofd zwaarder te straffen dan van een gewone burger,'' zegt D66'er Kees Verhoeven.

In Duitsland is een storm van kritiek losgebarsten nadat bondskanselier Merkel het Openbaar Ministerie (OM) toestemming heeft gegeven om de cabaretier Jan Böhmermann te vervolgen. De Turkse president Erdogan had een aanklacht tegen hem ingediend omdat Böhmermann hem onder andere geitenneuker had genoemd.
Geitenneuker

In Nederland is het ook bij wet verboden om een bevriend staatshoofd te beledigen. In tegenstelling tot in Duitsland hoeft hier niet eerst de politiek te beslissen of het OM tot vervolging mag overgaan. Maar mocht een Nederlandse cabaretier de Turkse premier Erdogan hier een geitenneuker noemen, dan kan hij hier een klacht indienen en kan het OM overgaan tot vervolging. De maximale straf is 2 jaar cel, dat is meer dan iemand voor belediging van een gewone burger kan krijgen.

In de jaren '30 zijn er personen vervolgd voor belediging van Adolf Hitler. Een schrijver kreeg 200 gulden boete omdat hij Hitler 'hysterisch' noemde. In de jaren '60 is een student veroordeeld tot 2 weken cel voor het scanderen van de leus: 'Johnson moordenaar' over de Amerikaanse president Lyndon Johnson. Daarna is de wet veranderd en kan iemand alleen worden vervolgd als het staatshoofd zelf aangifte doet, zoals Erdogan vorige week deed in Duitsland.

Premier Rutte wil nog niet reageren op de kwestie. In het verleden vond Rutte altijd dat de vrijheid van meningsuiting niet beknot mocht worden, maar in dit geval wil hij zijn vingers er niet aan branden. ,,Dit is een zaak tussen Duitsland en Turkije. De Turkse president voelt zich beledigd, de Duitse regering moet daarop reageren. Het raakt Europa niet.''

http://www.ad.nl/ad/nl/  Door: Hans van Soest Foto: AP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.