Politie rolt groot communicatienetwerk criminelen op

Gepubliceerd op 20 april 2016 om 12:15

Maar liefst 19.000 mensen maakten gebruik van het netwerk dat de politie dinsdagmiddag samen met het Openbaar Ministerie oprolde. Met behulp van het netwerk konden criminelen versleuteld met elkaar communiceren.

Via de inmiddels platgelegde servers communiceerden Nederlandse criminelen en mogelijk ook criminelen in het buitenland met elkaar. Communicatie tussen verdachten van georganiseerde misdaad was hierdoor voor opsporingsdiensten niet of nauwelijks zichtbaar of hoorbaar.

AFGESCHERMD
De politie heeft de 36-jarige eigenaar van het bedrijf Ennetcom aangehouden. Het bedrijf van Nijmegenaar is gespecialiseerd in het leveren van versleutelde telefoons. Zo'n aangepaste telefoon kostte ongeveer 1500 euro. Voor het afgeschermde dataverkeer had het bedrijf eigen specifieke servers in gebruik. De man wordt verdacht van witwassen.

In Canada is ook een server buiten gebruik gesteld. Net als van de Nederlandse servers is ook van die server alle informatie gekopieerd. Dat betekent volgens politie en justitie dat ze zicht krijgen op de onderlinge communicatie tussen leden van criminele groepen. De gegevens van de servers worden nu onderzocht en waar mogelijk gebruikt in lopende onderzoeken naar bijvoorbeeld liquidaties, motorbendes en drugshandel.

http://www.metronieuws.nl/nieuws/  Door: Puck Roest Foto: ANP/ Metro

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.