Peter R. de Vries begint petitie: 'Maak achterhalen internetpester makkelijker'

Gepubliceerd op 26 april 2016 om 08:26

Slachtoffers van digitaal pesten en andere internetcriminaliteit staan vaak in de kou. Providers mogen geen gegevens verstrekken en daders worden beschermd. Programmamaker Peter R. de Vries wil daar iets aan doen.

ANP-CHANTAL-PETER-R-2.jpgDe Vries begint een petitie om het onderwerp op de agenda van de Tweede Kamer te krijgen. Daar zijn 40.000 handtekeningen voor nodig. "Slachtoffers worden niet beschermd en daders komen overal mee weg", zegt Peter R. de Vries tegen RTL Nieuws.

Als je als slachtoffer probeert te achterhalen wie een naaktfoto online heeft gezet, krijg je nul op het rekest. Providers mogen de gegevens niet geven, omdat ze de privacy van klanten moeten beschermen. 

Aangifte genegeerd
De Vries wil dat er een wet komt om de positie van het slachtoffer te beschermen, want ook aangiftes bij de politie blijven op een stapel liggen. "Het is een illusie dat er iets met aangiftes wordt gedaan. Ik zie elke dag voorbeelden. De aangifte wordt wel genoteerd, maar er wordt vervolgens niks mee gedaan."

"Het ontbreekt de politie ook aan mankracht en kennis. Ze begrijpen vaak de fundamentele basisbegrippen van het internet niet."

Wet nodig
Vorig jaar gaf De Vries al aan dat er volgens hem een wet moet komen. Met zijn petitie wil hij de discussie aanwakkeren. "De politiek roept vaak dat het prioriteit moet krijgen, maar er gebeurt vervolgens niks. Het is geen nieuw probleem en het aantal slachtoffers groeit met de dag."

Vanavond begint bij RTL 5 het nieuwe seizoen van het programmaInternetpesters aangepakt, waarin De Vries slachtoffers bijstaat. De programmamaker hielp eerder al wraakpornoslachtoffer Chantal, die bij Facebook probeert te achterhalen wie een naaktfoto van haar online heeft gezet.

Door RTL Nieuws Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.