Verkoop Bijlmerbajes bijna zeker einde Bajesdorp)

Gepubliceerd op 28 april 2016 om 08:21

De Bijlmerbajes wordt in zijn geheel samen met het omliggend terrein en de bewoonde diensthuisjes verkocht aan een projectontwikkelaar.

6e96b43f-4b96-4670-8a9f-40c319c38356-2.jpg

Bajesdorp, het kunstenaarsdorp rond de oude dienstwoningen bij de gevangenis, wordt daardoor mogelijk ontruimd. De plannen van de kunstenaars hier een wooncoöperatie wilden stichten staan hiermee geheel op losse schroeven.

Dit heeft woordvoerder Frank Wassenaar van het Rijksvastgoedbedrijf, de vroegere Rijksgebouwendienst die eigenaar is, dinsdagmiddag meegedeeld. "Het gevangenisterrein wordt een stadswijk, waarbinnnen het plan voor Bajesdorp is niet geborgd," zegt Wassenaar.

Koper mag alles afbreken
Hetzelfde geldt voor de karakteristieke torens van de gevangenis. "Als de projectontwikkelaar er voor kiest om de torens en de dienstwoningen af te breken en de bewoners te laten vertrekken, is die daar vrij in. Vindt de koper het allemaal mooi, dan kan het blijven."

Op het stuk grond waar het gevangeniscomplex van zeven hectare staat moeten minimaal duizend woningen en een middelbare school komen. "Ook dient het terrein bij voorkeur ruimte te bieden aan broedplaatsen, zo valt in de Nota van Uitgangspunten te lezen. In theorie zou daar ook Bajesdorp onder kunnen vallen, maar uiteindelijke is daar helemaal niets over vastgelegd op afgesproken.

Ook de woordvoerder van Grond en Ontwikkeling, het vroegere Grondbedrijf van de gemeente, bevestigt dat Bajesdorp met het complex "wordt meeverkocht". Zij meldt dat Amsterdam nog in staat werd gesteld door het Rijksvastgoedbedrijf in staat is gesteld het terrein zelf te kopen, maar zij had daar geen belangstelling voor. Was dat gebeurd, dan had de stad meer een eigen stempel op de toekomstplannen van het gebied kunnen drukken.

Zorgvuldiger
Nelly Duijndam, gemeenteraadslid van de Amsterdamse SP-fractie, heeft zich steeds ingespannen voor het behoud van Bajesdorp. Zij bezocht het dorp ook diverse malen. "Ik ben geschokt door deze uitkomst," liet zij dinsdagmiddag weten. "Ik ga er schriftelijk vragen over stellen. Ik vind dat de gemeente, die de komst van wooncoöperaties zó propageert, hier wel een beetje zorgvuldiger mee kan omgaan."

De wijk rond de gevangenis biedt ruimte voor minstens 135.000m2 vloeroppervlak. Ruim zeventig procent daarvan moet uit woningen bestaan. Dat is besloten omdat de stad het meest behoefte aan woningen heeft, aldus de woordvoerster.

De nota wordt op 19 mei voorgelegd aan omwonenden. In juli neemt de gemeenteraad van Amsterdam een besluit over de plannen. Het gebied gaat daarna via www.biedboek.nl de verkoop in.

Door: TON DAMEN EN DAVID VAN UNEN / Het Parool Foto: Rink Hof

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.