Huurder in centrum Amsterdam twee keer zo duur uit

Gepubliceerd op 28 april 2016 om 08:43

Huurders van vrije sectorwoningen in het centrum van Amsterdam betalen een hoge prijs voor de locatie. Vergeleken met huurders in de rest van Nederland zijn ze gemiddeld twee keer duur uit.

236f3154-e115-4026-b799-402c7f1c5371-1.jpg

Dit meldt verhuursite Pararius donderdag. De huur steeg in het stadshart vergeleken met vorig jaar licht, tienden van procenten, tot 25,26 euro per maand per vierkante meter.

Gemiddeld lag de prijs van een vrije sector huurappartement in Amsterdam in het eerste kwartaal 11,5 procent hoger dan begin vorig jaar. De prijzen in de hoofdstad stijgen twee keer zo snel dan gemiddeld in de rest van Nederland.

Stadsdelen
In de stadsdelen West, Zuid en Centrum liggen de huren boven de 20 euro per vierkante meter per maand. In de overige stadsdelen liggen de huurprijzen onder de 18 euro per vierkante meter per maand. 

De huur van een appartement in Zuidoost lag vorig jaar nog in de buurt van een tientje per vierkante meter per maand - onder het landelijk gemiddelde. Het eerste kwartaal dit jaar trok de verhuurmarkt in Zuidoost volgens Pararius aan en stegen de huren tot gemiddeld 13,44 euro per vierkante meter per maand. 

Verbeterde markt
De huren van vrije sectorwoningen in Nederland lagen in het eerste kwartaal 6,2 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. De gemiddelde huur steeg van 12,61 euro per vierkante meter per maand in 2015 tot 12,38 euro dit jaar. 

De gestegen huren houden volgens Pararius verband met de verbeterde markt voor koopwoningen. Eigenaren besluiten daardoor eerder hun huis te verkopen dan te verhuren. Het aanbod slinkt daardoor. 

Als tweede oorzaak noemt Pararius een uitspraak van de Hoge Raad eind vorig jaar, die makelaars dwingt voor woningen uit het eigen bestand bemiddelingskosten in rekening te brengen bij de verhuurder. Die kosten worden door verhuurders verwerkt in de huur.

DOOR: TON DAMEN/ Het Parool Foto: Jean Pierre-Jans

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.