Fout in uniform: agenten struikelen over eigen knuppel

Gepubliceerd op 28 april 2016 om 08:59

De wapenstok zit veel agenten in de weg. Door een fout in het nieuwe politie-uniform struikelen dienders over hun eigen knuppel. Een agente is gewond geraakt en heeft de politietop voor de rechter gesleept.

2c053f22-1f77-484f-9200-009e3f2eec84-1.jpg

Alle 33.000 agenten op straat dragen een korte wapenstok. Daarmee kunnen ze zich verdedigen tegen agressieve onruststokers. In de broek van het nieuwe politie-uniform - dat in 2014 is geïntroduceerd - zit een zak voor de knuppel. Die zak is niet goed doorgestikt, waardoor de wapenstok te laag zakt en in de knieholte prikt.

Dat leidt tot problemen: agenten komen ten val, onder meer bij het traplopen en het in- en uitstappen van een auto. Zo brak een 31-jarige hoofdagente uit Den Haag haar duim nadat ze van de trap was gevallen in het politiebureau. De vrouw kon enige tijd niet op straat werken en moest bureauwerk doen. Ook heeft ze maandenlang niet kunnen meedoen aan schiettesten. 

Dienstongeval 
Omdat de politieleiding haar valpartij niet als een dienstongeval wilde afdoen, stapte ze naar de rechter. "Dit is een principiële kwestie," zegt jurist Paul Boezeman, die de gewonde agente namens politievakbond ACP vertegenwoordigt.

Volgens Boezeman zijn er veel meer agenten die last hebben van de knuppel. "Agenten zijn verplicht om hun wapenstok te dragen. Dan is het ook de verantwoordelijkheid van de korpsleiding om te zorgen voor een veilig uniform. Het mag niet zo zijn dat politiemensen bij een ongeval zelf voor de kosten moeten opdraaien." 

Vorige maand heeft de rechter de agente in het gelijk gesteld. Dat betekent dat de politietop haar medische kosten moet vergoeden. In het vonnis spreekt de rechter van een 'ondeugdelijk en daardoor gevaarzettend uniform'. De korpsleiding van de Nationale Politie erkent dat de wapenstok problemen oplevert. "Op dit moment zijn we op de hoogte van twee officiële klachten," zegt een woordvoerder. "Een commissie onderzoekt of het uniform moet worden aangepast."

DOOR: PETER WINTERMAN / Het Parool Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.