Ruim 4000 euro per maand voor nietjes

Gepubliceerd op 28 april 2016 om 13:27

Twee jaar na de Europese verkiezingen van mei 2014 is er nog altijd geen controle op de dik 4.000 euro kantoorkosten die elk parlementslid elke maand vergoed krijgt.

media_xll_3767565-1.jpg

De meerderheid van het parlement wil er niet aan, zeggen transparantievoorvechters Dennis de Jong (SP) en Gerben Jan Gerbrandy (D66).

Onlangs wees secretaris-generaal Klaus Welle hun hernieuwde verzoek om controle van de kantoorkosten van alle 751 parlementsleden af. Zijn argument: ,,Daarvoor heb ik 40 tot 75 man extra personeel nodig, en dat is strijdig met het streven onze administratie te verkleinen."

Op herhaalde verzoeken om dan een kleinschaliger controle op te zetten, steekproefsgewijs of geconcentreerd op de grotere uitgavenposten, reageert Welle niet. De Jong en Gerbrandy willen hem daartoe vandaag dwingen met een uitgelokte stemming.

Met vakantie
De kostentoelage van 4.320 euro per persoon per maand is bestemd voor paperclips, pennen en printpapier, maar ook voor grotere dingen zoals ICT en huur en aankleding van een kantoor. Kranten en telefoonkosten vallen er ook onder.

Maar omdat niet precies is omschreven wat wel en niet mag en er geen controle is, kunnen parlementariërs er ongestraft ook van op kroegentocht of met vakantie gaan of - zoals Nederlandse parlementariërs in de vorige periode deden - er een pak van kopen of de hypotheek van betalen.

De ruim 4.000 euro komt bovenop de 8 mille salaris, de wel gecontroleerde reis- en personeelsvergoedingen en een vergoeding van 300 euro per vergaderdag die iedere Europarlementariër al krijgt.

Veranderen
SP'er De Jong, die van zijn dik 51 mille gemiddeld elk jaar 30 mille terugstort, en D66'er Gerbrandy, die in 2014 25 mille teruggaf, geloven niet dat ze de situatie vandaag gaan veranderen. ,,De zuidelijke landen, maar ook Duitsland, willen er niet aan. De grote partijen - de christen- en sociaaldemocraten - als het erop aankomt ook niet", zeggen de twee.

En waarom zouden ze ook? ,,Buiten Nederland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen is het politiek geen item", aldus Gerbrandy.

Intussen wordt er nauwelijks geld teruggestort. Van de 38,9 miljoen die in 2014 werd uitgekeerd, stortten 22 parlementsleden samen 548.463 euro terug. Nog eens zes maakten geen aanspraak op hun vergoeding, aldus cijfers van het parlement zelf.

Herhaling
Meer dan zevenhonderd parlementsleden maakten dus alles op zonder één bonnetje te hoeven overleggen. Toegezegde cijfers over andere jaren bleven gisteren uit.

Twee jaar geleden wijdde het AD in campagnetijd ook al een artikel aan de ongecontroleerde kantoorkosten. In de tussentijd veranderde er niets. De kans is groot dat het artikel in 2019 zo weer de krant in kan. ,,Controle, transparantie, steekproeven, scherpere criteria - alles wat we vragen wordt afgewezen", zeggen De Jong en Gerbrandy.

Door: Frans Boogaard /redactie AD / Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.