"Ik had één kans om haar leven te redden"

Gepubliceerd op 30 april 2016 om 15:42

AGNES REDT GEVALLEN MARIA VAN AANKOMENDE TREIN EN KRIJGT ERETEKEN

De 62-jarige Agnes Janssens uit Olen krijgt maandag een Ereteken voor Moed en Zelfopoffering.

8619289-1.jpeg

Ze redde de 82-jarige Maria Nees van de dood op de spooroverweg aan het station in Nijlen. De bejaarde kwam ten val op het moment dat de trein kwam aangestormd. "Twee seconden nadat ik Maria op mijn schouder had gegooid, raasde de trein voorbij", getuigt Agnes Janssens.

Agnes Janssens uit Olen was op 20 mei vorig jaar met de auto op weg naar een osteopaat in Nijlen om een spierscheur in de arm laten behandelen. Aan de spooroverweg nabij het station in Nijlen zag ze hoe een bejaarde vrouw in de problemen geraakte. "De vrouw was de sporen aan het oversteken toen de lichten op rood sprongen. Toen meteen daarna ook de slagbomen naar beneden gingen, raakte ze in paniek", blikt Agnes Janssens terug. "Ze twijfelde: zou ze terugkeren of verder gaan. Ze kwam uiteindelijk ten val in het midden van de spooroverweg."

Maria Nees had haar pols gebroken en geraakte niet meer overeind. De vrouw dreigde enkele seconden later overreden te worden door een aanstormende trein. "Ik ben meteen uit mijn auto gesprongen. Ik zag de doodsangst in haar ogen toen ik naar haar toe liep", vervolgt Agnes. "Ik zag de trein al aankomen.

Ik wist dat ik maar één kans had om haar te grijpen èn dat ik ze in de vlucht moest pakken. Al lopend heb ik haar op mijn schouder gesleurd. Ik heb haar aan de overkant van de spoorweg tegen de slagboom gegooid. Twee seconden later raasde de trein voorbij. Het was een IC-trein, die niet stopte in het station van Nijlen. Hij reed met een hoge snelheid. Veertig jaar geleden zat ik op Sportkot (aan de universiteit van Leuven, red.). Door de adrenaline had ik even de snelheid en kracht van toen terug in mijn lijf. Anders had ik het nooit op tijd gehaald."

Gevaar voor eigen leven

Agnes Janssens heeft bij haar heldendaad ook haar eigen leven in gevaar gebracht, maar daar stond ze destijds niet bij stil. "Verscheidene mensen zagen wat er gebeurde, maar niemand reageerde. Ik had geen andere keuze, want ik wilde niet dat iemand voor mijn ogen zou doodgereden worden", verduidelijkt Agnes. "Op zo'n moment heb je geen tijd om te twijfelen. Nadat ik Maria op het nippertje gered had, was ze in shock. Ze wist zelfs niet meer of ze het overleefd had."

Slechts één getuige schoot Agnes en Maria na het voorval te hulp. Van andere omstaanders kwam er geen enkele waardering. "Integendeel, even later zag ik vier mannen mijn auto aan de kant duwen. Ze snauwden me toe dat mijn auto de weg versperde. Dat ik hem volgende keer met vier knipperlichten naast de weg moest zetten. Daar ben ik heel hard van geschrokken", getuigt Agnes.

"Ik zou iedereen redden die in moeilijkheden zit, maar na zo'n reactie vraag je je af of iedereen het wel verdient. Ik ben heel blij dat ik maandag een Ereteken voor Moed en Zelfopoffering in ontvangst mag nemen. Dat bewijst dat de gemeenschap toch apprecieert wat ik gedaan heb."

Eeuwig dankbaar

Enkele weken nadat ze Maria Nees van de dood had gered, trok Agnes Janssens naar het Heilig Hart-rusthuis in Nijlen om Maria te bezoeken. Ze is er hartelijk ontvangen en uitgebreid bedankt. "Toen ik struikelde, brak ik mijn pols. Ik had erg veel pijn en ik lag verstijfd van de schrik op de sporen", blikt Maria terug. "Ik blijf Agnes eeuwig dankbaar. Ze heeft mijn leven gered, met risico's voor haar eigen leven."

Door: Redactie /JEF VAN NOOTEN/HLN. Foto: Repro De La Cruz

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.