Amsterdam meest vervuilde stad van Nederland

Gepubliceerd op 11 mei 2016 om 17:27

Amsterdam telt het hoogste aantal plekken waar de luchtverontreiniging de Europese normen overschrijdt. In vier van de onderzochte tien straten laten metingen te hoge waarden zien voor stikstofdioxide.

 

Naamloos1-5.pngDat blijkt uit landelijk onderzoek door Milieudefensie dat woensdagmorgen bekend wordt gemaakt. De organisatie maakt daarbij gebruik van bewoners die meetapparatuur hebben opgehangen in hun straat. Voor het rapport hebben bewoners samen met Milieudefensie een jaar lang de luchtvervuiling in hun woonplaats gemeten. Dit gebeurde op bijna zestig plekken in het land. Op elf meetpunten werd de wettelijk vastgelegde norm overschreden.

 
 
Stadhouderskade
Samen met Den Haag heeft Amsterdam de twijfelachtige eer om de lijst met meest vervuilde punten aan te voeren. Het slechtst is het gesteld met de luchtkwaliteit op de Stadhouderskade. Gemiddeld over alle meetpunten ligt de concentratie in Amsterdam ook het hoogst van alle steden: 39 microgram per kubieke meter.
 
Milieudefensie maakt zich zorgen over het gebrek aan maatregelen. "Jaarlijks overlijden duizenden mensen door ongezonde lucht. Gemeenten en het Rijk moeten nu echt drastische maatregelen nemen," zegt Anne Knol, campagneleider mobiliteit van Milieudefensie.

De grote verkeersaders door het centrum laten de hoogste meetwaarden zien. Behalve op de Stadhouderskade, gaven ook meetpunten in de Valkenburgerstaat, De Nassaukade en de Wibautstraat veel te hoge waarden te zien.

Vaker met fiets of trein
Bewoonster Manu Hartsuyker heeft de luchtkwaliteit gemeten in de Valkenburgerstraat, één van de drukste straten in Amsterdam. "De auto's staan voor mijn slaapkamerraam te ronken. En wat ik al vermoedde is nu ook echt duidelijk geworden: de lucht is hier zeer ongezond. Gezien de toenemende verkeersdruk in deze straat, zal de luchtkwaliteit alleen maar slechter worden." In de Valkenburgstraat lag de concentratie stikstofdioxide op 45 microgram per kubieke meter. Dat is ruim boven de wettelijke norm van 40 microgram per kubieke meter.

Volgens Knol moet er actie worden ondernomen. "We kunnen erover blijven praten, maar iedereen weet wat er moet gebeuren: schonere auto's, minder hard rijden en veel vaker op de fiets of met de trein. Dat is veel beter voor onze gezondheid, maar ook voor het klimaat en de leefbaarheid in de stad."

In Amsterdam is al een milieuzone voor vrachtwagens van kracht. In de komende jaren worden ook de meest vervuilende taxi's, bestelbusjes, touringcars, plezierboten en scooters uit de stad geweerd. Hiermee zet Amsterdam goede stappen, aldus Milieudefensie. "Helaas wordt de belangrijke categorie die het meest bijdraagt aan de luchtvervuiling, de personenauto, nog steeds ontzien.
 
 
Door Redactie Het parool: B MARC KRUYSWIJK Foto: Floris Lok

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.