Opgerolde terreurcel wilde aanslag plegen in Amsterdam

Gepubliceerd op 19 mei 2016 om 10:44

De Egyptische terreurcel die de politie eind april heeft opgerold in Roosendaal, was van plan een aanslag te plegen in Amsterdam.

Naamloos-633.pngEén van de aangehouden verdachten was een 35-jarige jihadstrijder uit Egypte die met een vals Syrisch paspoort via de vluchtelingenroute over de Balkan naar Nederland was gereisd.

Dat blijkt uit de woensdagavond uitgezonden aflevering van het tv-programmaOnder de radar.

Het programma zond opnames uit van de serie arrestaties in Roosendaal en de voorbereidingen door de politie. Het is niet duidelijk wat voor aanslag de verdachten zouden hebben beraamd en op welk doel in de hoofdstad.

Tip uit buitenland
Uit het programma blijkt dat de politie in actie is gekomen na een tip een week eerder uit het buitenland. Er werden beelden uitgezonden van de aanhouding van hoofdverdachte Samir O. (56) in zijn woning aan de Mathildadonk in Roosendaal en de daaropvolgende inval in een shoarmahandel aan de Leemstraat, waar hij manager is.

Op de zolder van zijn woning trof de politie een tas met ruim een ton cash geld aan. Een substantie die daar ook werd gevonden, zou volgens het tv-programma inderdaad een explosief materiaal zijn geweest, iets wat de politie al vermoedde. O. wordt er door het Openbaar Ministerie van verdacht de financier te zijn van de terreurcel. Hij zou de verdachte jihadstrijder uit Egypte in Nederland hebben onderhouden.

Egyptenaar
Behalve O. is inmiddels ook de eveneens van oorsprong Egyptische eigenaar van de shoarmahandel aangehouden. Deze man woonde sinds enkele maanden met zijn gezin in een woning die de manager voor hem in Roosendaal had gehuurd. Hij was op vakantie in Egypte toen de politie de woning binnenviel. Wat zijn mogelijk rol is geweest, is niet duidelijk.

Door Redactie: AD/  Foto: Hessel de Ree

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.