Rutte kwaad om kritiek op steun voor Ebru Umar

Gepubliceerd op 19 mei 2016 om 11:06

Mark Rutte staat bekend als de man die tijdens debatten kritiek weglacht. Maar woensdag werd hij even echt kwaad.

 Rutte kwaad om kritiek op steun voor Ebru Umar

„Wat een gelul”, snauwde hij naar CDA-kamerlid Raymond Knops toen hij kritiek uitte op zijn inspanningen om Metro-columnist Ebru Umar in Nederland te krijgen.

Volgens Knops had Rutte direct met president Erdogan moeten bellen in plaats van premier Davutoglu te benaderen. Ook was de CDA’er niet onder indruk van de inspanningen van de Nederlandse regering, die niet snel genoeg in actie zou zijn gekomen.

De kamer debatteert woensdag met Rutte en minister van Buitenlandse Zaken Bert Koenders over de aanhouding van Ebru Umar in Turkije en haar landarrest dat daarop volgde. Volgens Rutte heeft Nederland er zowel in het openbaar als achter de schermen alles aan gedaan om Umar zo snel mogelijk in Nederland te krijgen. Dat dit gelukt is, stemt hem bijzonder tevreden.

Rutte benadrukte verder dat er geen concessies gedaan zijn aan de Turken om Ebru Umar in Nederland te krijgen.

UITLEVERING?

De kans dat Umar door Nederland wordt uitgeleverd als Turkije daarom vraagt, is volgens Rutte niet aanwezig. „Uitlevering is volgens ons in deze context juridisch niet mogelijk. Daar kan dus geen sprake van zijn.”

Maar een keiharde garantie dat Umar nooit uitgeleverd zal worden, kon en wilde Rutte alleen niet geven. „We hebben in Nederland een scheiding der machten, wij gaan over de wettelijke kaders. De rechterlijke macht over de toetsing daarvan.”

Door Redactie Metro: Rens Oving Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.