Vertrouweling van Erdogan nieuwe premier van Turkije

Gepubliceerd op 19 mei 2016 om 14:19

De Turkse minister van Transport Binali Yildirim is naar voren geschoven als de enige kandidaat om de heersende AK-partij te gaan leiden. Dat maakt hem ook de nieuwe premier, als het partijcongres hem zaterdag als leider kiest. Yildirim is tot nu toe de enige kandidaat voor de functie.

Yildirim is al twintig jaar een bondgenoot en vertrouweling van president Recep Tayyip Erdogan. Hij zei dat zijn nominatie het gevolg was van de adviezen van bijna 800 belangrijker AKP-leden en dat hij zich ook hard ging maken om de  'terroristische dreiging' tegen Turkije te bestrijden.

,,We zullen al onze inspanningen in volledige harmonie doen. Voornamelijk met onze voorzitter en leider, maar ook met alle leden van deze partij. Samen gaan we de doelstellingen van ons fantastische Turkije behalen", aldus Yildirim op een persconferentie.

Bondgenoot
Ex-premier Ahmet Davutoglu kondigde eerder deze maand aan dat hij op zou stappen, na een aantal openbare aanvaringen met Erdogan, die op dit moment een verandering door in de Turkse grondwet probeert door te voeren.

Op dit moment is de positie van Erdogan er officieel nog eentje met weinig echte macht. Het was de bedoeling dat Davutoglu tweede viool zou spelen terwijl Erdogan het presidentschap veranderde van een ceremoniële functie naar die van een staatsman met bevoegdheden.

Door Redactie: AD/ Foto: Reuters

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.