Islamitische Staat roept op tot aanslagen bij ramadan

Gepubliceerd op 22 mei 2016 om 14:06

Op verschillende Twitter-accounts is zaterdag een oproep verschenen van een voorman van Islamitische Staat (IS). Abu Muhammad al-Adnani spoort zijn aanhangers in het geluidsfragment aan aanslagen in westerse landen te plegen tijdens de ramadan, de vastenmaand die op 6 juni van start gaat.

Naamloos-772.pngHet is niet met zekerheid vast te stellen of de boodschap ook echt van Adnani komt, maar de Twitter-accounts worden vaak gebruikt voor het verspreiden van IS-boodschappen.

'Ramadan, de maand van verovering', aldus het audiofragment, een verwijzing naar de maand waarin moslims wereldwijd overdag niet eten en drinken. 'Bereid je voor, wees gereed... zodat dit een maand van rampspoed kan worden voor de ongelovigen waar dan ook.' De stem roept ook op tot aanvallen op militaire en burgerdoelen in Europa en de Verenigde Staten.

De afgelopen maanden heeft de terreurgroep in Irak en Syrië grote verliezen geleden. De woordvoerder lijkt in de boodschap daarom ook de moraal van de strijders te willen opkrikken. 'Zullen we verslagen zijn als we Mossoel, of Sirte, of Raqqa, of alle steden verliezen en als we moeten terugkeren waar we eerder waren?', vraagt hij. Neen. Want verslagen worden is het verlangen en de wil verliezen om te vechten.'

Dreiging
Eerder op zaterdag dreigde een afdeling van IS in India met aanslagen. 'Wij komen terug, met zwaard en al, om jullie te bevrijden. We komen wraak nemen', zei een Indiaas lid van IS in een videoboodschap. Hij doelde daarmee op het religieuze geweld in Gujarat in 2002, waarbij honderden doden vielen. Hindoes en moslims stonden elkaar toen naar het leven.

In India, goed voor zo'n 1,2 miljard inwoners, leven ongeveer 160 miljoen moslims. Slechts enkelen van hen hebben zich aangesloten bij IS en dat is de jihadi's een doorn in het oog. 'Hier in het kalifaat mag je kaffers haten, hier mag je een ware jihadstrijder zijn', aldus de boodschap.

Door Redactie Trouw: Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.