Door politie doodgeschoten verdachte Schiedam wilde mogelijk zelfmoord plegen

Gepubliceerd op 2 juni 2016 om 14:20

Mitchel, de 21-jarige Capellenaar die maandagavond in Schiedam is overleden door politiekogels, belde zelf met alarmnummer 112. De recherche houdt 'ernstig rekening' met het scenario dat het slachtoffer doelbewust uit was op een confrontatie met de politie.

 
 

Naamloos-1250.pngEen familielid van de Capellenaar heeft de stem van Mitchel stem herkend op de bandopname van 112. In dat telefoontje zegt hij dat hij is beroofd in het Prinses Beatrixpark in Schiedam. Daarbij zou op hem zijn geschoten.

De alarmcentrale vraagt de beller om een signalement van de verdachte. Als de agenten in het park aankomen, treffen ze daar iemand aan die voldoet aan het signalement. Ook heeft hij de tas bij zich die gestolen zou zijn, aldus het Openbaar Ministerie.

 
De man loopt op een van de agenten af en geeft geen gevolg aan bevelen. Volgens bronnen bij het onderzoek zou de man een dreigement hebben geuit en naar zijn broeksband hebben gegrepen.

Een van de agenten voelt zich zozeer bedreigd, dat hij schiet. Niet op het beenvlak, met als doel de verdachte tijdelijk uit te schakelen, maar op het borstvlak. 'Ze stonden op korte afstand van elkaar, het was voor de agent een situatie van 'hij of ik''', aldus een bron bij het onderzoek. Reanimatie mag niet baten; de man in kwestie overlijdt.

'Het onderzoek is nog in volle gang en richt zich op verschillende scenario's', stelt het Openbaar Ministerie (OM) woensdagavond in een persverklaring. 'Maar Rijksrecherche en OM houden er inmiddels ernstig rekening mee dat de melding vals was, en dat de Capellenaar bewust de confrontatie met de politie heeft gezocht.'

Dinsdag werd al de hele dag technisch onderzoek verricht in het park. Zo is er een 3D-scan gemaakt van de situatie en gezocht naar voorwerpen die verband kunnen houden met het incident. Ook is een aantal getuigen gehoord. Donderdag wordt sectie verricht op het lichaam.

Het zogehete 'suicide by cop' - waarin iemand een agent bewust in een situatie brengt waardoor hij zich genoodzaakt voelt te schieten - is uitzonderlijk in Nederland.

'Wij kunnen het ons niet voorstellen dat zo'n lieve, rustige, gelovige, hardwerkende jongen zich op deze manier door zijn emoties laat meeslepen', staat op de facebookpagina van Mitchels kickboxclub. 'Wij denken aan hem terug als lieve, betrokken en zorgzame jongen met een groot talent als thaibokser.'

De vader van Mitchel werd in augustus 2010 doodgeschoten door de politie. Dat gebeurde bij een hotel in Nijmegen. Tijdens een achtervolging stak de vader een politiehond dood die hem had gebeten. Agenten schoten destijds eerst op de benen van de 40-jarige man en daarna op het bovenlichaam toen hij niet stopte.
 
Door Redactie Volkskrant: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.