Directeur Nyenrode Amsterdam weg na klachten over gedrag

Gepubliceerd op 3 juni 2016 om 11:25

De directeur van de Amsterdamse afdeling van Nyenrode Business University heeft zijn functie voor onbepaalde tijd neergelegd na klachten. Anton Busselman (60) zou zich tijdens een studiereis in China ernstig misdragen hebben.

De vestiging van Nyenrode New Business School op de Keizersgracht.

De klachten komen van zes medewerkers van de Amsterdamse vestiging van de privé-universiteit, Nyenrode New Business School, geschreven in een brief in handen van NRC.

Tijdens de recente reis zou Busselman studentes seksueel onheus hebben bejegend. Ook schrijven de medewerkers dat hij en twee collega's veel alcohol dronken, waarbij één persoon meerdere keren moest braken in de openbare ruimte. 

Warm onthaal
Sommige mannelijke studenten zouden prostituees in hun hotelkamer hebben ontvangen. Zij kregen 's ochtends een 'warm onthaal' van de begeleiders, in bijzijn van de vrouwelijke studenten.

Ook nodigde Busselman volgens zijn collega's jonge vrouwen uit om bij hem te slapen, had hij een hoog ziekteverzuim en ontbreekt het hem aan een 'breed gedragen strategie'. 

"De opstellers van de brief waren zelf niet mee naar China," aldus een woordvoerder van Nyenrode donderdag. "Er wordt een onafhankelijke commissie ingesteld die de kwestie gaat onderzoeken. Die moet feit en fictie van elkaar scheiden."

Vanaf maandag is er een interim-directeur en de universiteit heeft een externe vertrouwenspersoon aangesteld bij wie studenten en personeel terechtkunnen. Voordat Busselman in februari 2015 aantrad bij Neyenrode was hij ruim een kwart eeuw topman bij de grootste particuliere onderwijsinstelling van Nederland, het Luzac-college.

Er wordt verwacht dat het onderzoek nog zeker twee maanden zal duren.

Door Redactie Het parool: Foto: Google Streetview

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.