'Rusland achter cyberaanval op onderzoekssite MH17'

Gepubliceerd op 10 juni 2016 om 12:57

Russische geheime diensten zitten achter de cyberaanvallen op de computers van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die zich boog over de MH17-ramp. Dat stelt de Duitse binnenlandse veiligheidsdienst BfV (Bundesamt für Verfassungsschutz).

Naamloos-1566.png

Het was bekend dat hackers 'met waarschijnlijk een Russische achtergrond' in oktober hebben geprobeerd de computersystemen van de OVV binnen te dringen. De BfV voert deze cyberaanval op als een voorbeeld van ad-hoc- cyberaanvallen van de Russische geheime diensten. Die worden naast de langdurige operaties in de cyberspionage uitgevoerd.

De aanval op de OVV - uitgevoerd met nepservers - had tot doel inloggegevens van onderzoekers te bemachtigen. Dat zou overigens niet zijn gelukt.

Claim
Het is overigens niet de eerste keer dat Rusland van de cyberaanvallen wordt beschuldigd. Onlangs dienden 33 nabestaanden uit Australië, Nieuw-Zeeland en Maleisië een aanklacht in bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. In de 3.500 pagina's tellende claim beschuldigt hun advocaat Rusland onder meer van betrokkenheid bij de online aanval.

Vlucht MH17 betrof een Maleisische Boeing 777 die uit Amsterdam was opgestegen met 298 mensen aan boord en boven het front in het oosten van Oekraïne werd neergehaald. Niemand overleefde het. Er waren 196 Nederlanders aan boord.

Door Redactie AD Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.