Brexit-kamp wint EU-referendum

Gepubliceerd op 24 juni 2016 om 08:48

In de laatste districten die nog geteld moeten worden, zijn niet meer genoeg stemmen te vinden om de brexit-voorstanders in te halen. Dat blijkt uit tellingen van de BBC.

Met nog enkele districten te gaan, stonden de voorstanders van een vertrek rond 07.15 uur (Nederlandse tijd) op een totaal van 16.992.701 stemmen. EU-aanhangers hadden 15.812.943 stemmen. De opkomst bij het referendum lag op 72 procent van de Britse kiezers.

Met een groot deel van de stemmen geteld, lijkt het erop dat de Britten afscheid nemen van de Europese Unie. Grote nieuwszenders als BBC, Sky en ITV hebben de voorstanders van een brexit tot winnaars van het referendum uitgeroepen. In nog minder dan twintig procent van de kiesgebieden moeten de stemmen worden geteld.

VERRASSING

Die uitslag is toch een kleine verrassing. Uit de laatste opiniepeilingen bleek dat de voorstanders van het EU-lidmaatschap net aan het langste eind zouden trekken.

Het is nog moeilijk in te schatten wat de gevolgen van de verrassende uitkomst zijn. De koers richting brexit laat de financiële markten hoe dan ook niet onberoerd. Het Britse pond verloor veel aan waarde en de aandelenmarkten kleurden rood. Nadat definitief was dat de Britten de Europese Unie zullen verlaten, daalde de Britse pond zelfs naar het laagste niveau in 31 jaar. De pond dook onder de 1,35 dollar en dat is voor het eerst sinds 1985.

CAMERON

Ook de toekomst van de Britse premier David Cameron is onzeker. Hij voerde fel campagne voor voortzetting van het Britse EU-lidmaatschap en had zijn lot nauw met het referendum verbonden. Een van de voormannen van het 'Leave'-kamp, UKIP-leider Nigel Farage, eiste eerder in de nacht al Camerons aftreden. Camerons partijgenoot en grote rivaal Boris Johnson hield zich nog stil, maar Britse politiek analisten rekenen erop dat Johnson Cameron het leiderschap van de Conservatieve Partij wil betwisten.

Met nog ruim tien procent van de kiesgebieden te gaan staat het ‘Leave’-kamp op een solide voorsprong met 52 procent van de stemmen. Dat de ‘Remainers’ die achterstand nog goedmaken, is vrijwel uitgesloten.

Door Redactie Metro: Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.