Sybrand Buma: Die dienstplicht moet er komen

Gepubliceerd op 2 juli 2016 om 10:08

Jongeren moeten weer onder de wapenen, stelt CDA-leider Sybrand Buma. In een tijd dat iedereen boos is en ontevreden, kan een dienstplicht ons weer binden. Het moet volgens hem stapsgewijs weer worden ingevoerd en het moet voor zowel jongens als meisjes gaan gelden.

CDA wil dienstplicht invoeren: 'De verbinding moet terug'

Hij ziet de verplichte dienstplicht als een verbindend element tussen jongeren. ,,Het is fnuikend als een samenleving zijn onderlinge binding verliest." Over de lengte van de militaire dienstplicht 'valt te praten', zegt hij. ,,Een jaar misschien. Of een half."

Stapgewijs
Twee jaar geleden pleitte hij al voor een maatschappelijke dienstplicht voor jongeren voor een half jaar. Hij houdt ook dit keer de optie open voor vervulling van de dienst bij politie en mogelijk de zorg. ,,Maar het begint bij de militaire component. Stapsgewijs, want de krijgsmacht moet het wel aan kunnen."

In de Tweede Kamer is geen steun voor herinvoering van de militaire dienstplicht. Buma heeft er nog niet over gesproken met andere partijen. Hij wil eerst een maatschappelijk debat hierover losmaken. Aan de dienstplicht kwam in 1996 feitelijk een einde door de opschorting van de opkomstplicht. Sindsdien is er een beroepsleger.

Door Redactie AD Foto: ANP

 

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.