Gecondoleerd... mogen we nu uw spullen?

Gepubliceerd op 2 juli 2016 om 12:19

Een Enschedese kringloopwinkel speurt overlijdensadvertenties in de regio af naar adressen waar misschien wat te halen is. Dat valt verkeerd.

Rikie Dommerholt toont de gewraakte brief van de kringloopwinkel. 'Hoe respectloos kun je zijn?', vraagt ze zich af

De Nijverdalse Rikie Dommerholt (71) is intens verdrietig over het overlijden van haar zus Annie (83). En dan krijgt ze een brief van Kringloop Enschede. Die willen de spullen van haar zus wel komen halen. Dommerholt is geschokt. Het eerste woord dat haar te binnen schiet is: aasgieren.

Respectloos
,,De brief kwam binnen een week nadat de rouwadvertentie in de krant stond. Je bent als familie in diepe rouw. Hoe respectloos kun je zijn? Het laatste waar je op zit te wachten is een brief, gestuurd uit winstbejag. Dit klinkt wel erg naar: de één zijn dood, is de ander zijn brood."

De gewraakte brief begint met een condoleance. Daarna bieden ze hun diensten aan. ,,We begrijpen dat er in deze moeilijke tijd veel op u afkomt. Wij hopen u enigszins van dienst te kunnen zijn, via onze regionale ophaaldienst."

De Nijverdalse Rikie Dommerholt (71) is intens verdrietig over het overlijden van haar zus Annie (83). En dan krijgt ze een brief van Kringloop Enschede. Die willen de spullen van haar zus wel komen halen. Dommerholt is geschokt. Het eerste woord dat haar te binnen schiet is: aasgieren.

 

De gewraakte brief begint met een condoleance. Daarna bieden ze hun diensten aan. ,,We begrijpen dat er in deze moeilijke tijd veel op u afkomt. Wij hopen u enigszins van dienst te kunnen zijn, via onze regionale ophaaldienst."

Verdrietig

Rikie Dommerholt: ,,Ik zie ze zo zitten met de krant op tafel, kijkend door een rouwadvertenties. 'Dat is een echtpaar, die hoeven we niet te schrijven. Oh, kijk; dat is een alleenstaande... die wel'. Ik word er weer verdrietig van als ik eraan denk."

De alleenwonende oud-lerares Annie is de eerste van Rikies negen broers en zussen die overlijdt. ,,We zeiden pas nog tegen elkaar: wat hebben we een geluk dat we er allemaal nog zijn." Maar toen werd Annie ziek. Ze overleed aan een salmonellabesmetting. ,,We verkeerden een week tussen hoop en vrees. Helaas heeft ze het niet gehaald. We hadden een goede band met z'n allen."

Kwetsend

De Nijverdalse heeft een klacht ingediend bij de kringloopwinkel. De familie wil dat ze stopt met zulke 'kwetsende speuracties' naar adresjes waar mogelijk wat te halen valt. De eigenaar van Kringloop Enschede aan de Emmastraat, Willie de Leeuw, wil amper reageren. Maar hij heeft geen twijfel bij de handelwijze.

,,Zo'n 99 procent van de mensen is blij met ons aanbod. In veel gevallen moet in korte tijd een huis worden leeggehaald. Bij verzorgingshuizen soms binnen een week en wij kunnen daarbij helpen. Ik kan die mevrouw excuses aanbieden, meer kan ik niet doen." Nadere vragen wil De Leeuw niet beantwoorden. ,,Nee, daar heb ik geen belang bij en ik heb het druk", zegt hij. Hij hangt op. Op de website stelt de winkel te zijn 'gespecialiseerd in het vakkundig ontruimen van woningen en bedrijfspanden'. ,,Bijvoorbeeld bij overlijden, emigratie, faillissement, scheiding.''

Gevoelloos
Rikie kan het zich niet voorstellen 'dat 99 procent blij is' met zo'n aanbod. ,,De mensen die ik het vertel, zijn zonder uitzondering geschokt." En niet alleen over het gevoelloze aanbod. De brief is op het standaard papier van de Enschedese winkel geprint. Met opzichtig onderaan een olijk lachend mannetje. Met de wervende tekst: 'Dan komt het goed terecht'. Rikie: ,,Ronduit ergerlijk. Terwijl je zo'n verdriet hebt, prijzen ze zichzelf aan met een lachend mannetje."

Wat er met de spullen van Annie gaat gebeuren, kan ze nog niet zeggen. ,,In elk geval niet naar Enschede. Als we dat willen, is er genoeg in onze eigen omgeving. We hebben hier ook een paar goede kringloopwinkels. En stichtingen die goederen inzamelen voor een goed doel. We hebben Enschede helemaal niet nodig. Ik vind het ronduit belachelijk dat ze een Nijverdalse familie aanschrijven."

'Dit riekt een beetje naar lijkenpikkerij'

Rouwende families laat je met rust. Dat vindt de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Ze reageert afwijzend op de werkwijze van Kringloop Enschede, die op basis van rouwadvertenties nabestaanden zijn diensten aanbiedt.

,,Dat riekt een beetje naar lijkenpikkerij", zegt bestuurder Marcel van Goch, zelf eigenaar van vijf kringloopwarenhuizen. ,,Wij doen het niet en ik raad het onze leden absoluut af. Ik ken er ook geen die dat doet. Het is respectloos." Kringloop Enschede is niet aangesloten bij de BKN. De leden zijn voornamelijk niet-commerciële winkels.

Van Goch weet dat families soms in verzorgingshuizen binnen enkele dagen een kamer of woning moeten ontruimen. ,,Ik heb wel eens een kamer op verzoek van een familie leeggehaald, terwijl de overledene daar nog lag opgebaard." Maar zelf als kringloop naar zulke klussen op zoek te gaan, is 'echt ongepast', vindt hij. ,,Dus ook niet naar uitvaartbedrijven schrijven. Je zou hooguit verzorgingshuizen in algemeenheid kunnen informeren, dat je families kunt helpen indien nodig.''

Door Redactie AD Foto: AD/Bert Kamp

Reactie plaatsen

Reacties

Dreeke
8 jaar geleden

Deze mevrouw heeft helemaal gelijk:

Het zijn een vieze bende aasgieren !!! En daarmee beledig je eigenlijk de dieren, want die hebben tenminste nog gevoel....