Militairen willen geen dienstplicht: 'Defensie is geen jeugdzorgorganisatie​​'

Gepubliceerd op 2 juli 2016 om 13:02

"Dit gaat niet gebeuren", reageert Jean Debie van de militaire vakbond VBM op het CDA-plan om de dienstplicht weer in te voeren. Hij vindt het een slecht idee.

Militairen willen geen dienstplicht: 'Defensie is geen jeugdzorgorganisatie​​'

CDA-leider Sybrand van Haersma Buma wil dat de dienstplicht stapsgewijs weer wordt ingevoerd. Hij ziet de verplichte dienst, voor zowel jongens als meisjes, als een verbindend element tussen jongeren. "Die raddraaiers die met stenen gooien vinden het misschien niet leuk, maar het zou wel goed voor ze zijn", zegt hij in het AD. Wat Buma betreft kan de dienstplicht ook vervuld worden bij de politie of de zorg.

'Defensie is geen jeugdzorgorganisatie​​'

Debie van de militaire vakbond ziet de noodzaak niet. "Defensie is geen jeugd- of jeugdzorgorganisatie, maar een professionele organisatie die nodig is al er veel geweld moet worden gebruikt", zegt hij tegen RTL Nieuws. Bovendien is het ook nog eens duur: jongeren moeten eerst worden opgeleid. Ook moet er veel meer materieel worden aangeschaft, zoals tanks, artillerie, vliegtuigen en fregatten.

Daarnaast zijn dienstplichtigen tijdens vechtsituaties minder geschikt. Beroepsmilitairen kiezen er vrijwillig voor. Zij zijn daardoor meer gemotiveerd dan dienstplichtige militairen, stelt Debie. Hij ziet niets in het plan van Buma: "Dit gaat niet gebeuren. Absoluut."

Door Redactie RTL Nieuws: Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.