Twintig gijzelaars gedood in restaurant in Dhaka

Gepubliceerd op 2 juli 2016 om 15:00

Bij de beëindiging van een gijzeling in een restaurant in de hoofdstad van Bangladesh, Dhaka, zijn twintig gijzelaars en zes daders gedood. Dit hebben de Bengalese autoriteiten zaterdag bekendgemaakt. Dertien gijzelaars zijn gered.

 

Naamloos2-153.png

De inval in het restaurant in de chique wijk Gulshan waar veel ambassades zijn, volgde op twaalf uren van spanning.

Pogingen om de zes tot tien daders tot onderhandelingen te bewegen, zijn mislukt, melden media in Dhaka. Daarom is besloten de gijzeling bij zonsopgang door commando's te laten beëindigen. De politie doorzoekt de omgeving om te kijken of er daders zijn ontkomen.

Explosies
Omstanders hoorden explosies en geschreeuw. Het leger heeft naast soldaten ook meerdere gepantserde voertuigen ingezet. Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de gijzeling.

Het persagentschap van IS heeft online foto's gedeeld van mogelijke buitenlandse slachtoffers.

Diplomatenwijk
De aanval begon om kwart voor negen 's avonds lokale tijd in het plaatselijke restaurant Holey Artisan Bakery in de diplomatenwijk. Negen mannen drong het pand in de hoofdstad Dhaka binnen. Er zijn zeker 30 politieagenten gewond geraakt en twee gedood door bommen die de gijzelnemers naar buiten gooiden.

Onder de gijzelaars zouden zich zeven Italianen bevinden. Dat heeft de Italiaanse ambassadeur in het Aziatische land vrijdagavond laat tegen de Italiaanse staatstelevisie gezegd.

Motieven
De leider van het team dat de aanvallers heeft omsingeld, sprak eerder op de avond nog de hoop uit dat zijn mannen de situatie 'vredig' konden oplossen. ,,We proberen met de aanvallers te praten en luisteren naar wat ze te zeggen hebben'', aldus Benazir Ahmed van het arrestatieteam RAB. Hij ging toen nog uit van een groep ontspoorde jongeren. Ondanks meerdere pogingen werd nooit contact gelegd met de gijzelnemers.

Inmiddels is duidelijk dat het om een gerichte aanval ging. Zakenman Mohammad Suhrawardy die in de buurt woont, wandelde door de wijk voor het avondgebed toen hij werd gebeld door een familielid. ,,Zij vertelden me wat er gebeurd was en dat de terroristen Allahu Akbar schreeuwden voordat de bommen afgingen.''

 

Italiaan
Een ontsnapte medewerker van het restaurant, die in de keuken zat en tijdig kon vluchten, bevestigde dit op de plaatselijke televisie. De keukenmedewerker stelde dat er in ieder geval een Argentijn en een Italiaan in het restaurant werden vastgehouden.

In het overwegend islamitische Bangladesh is er steeds vaker geweld gericht tegen activisten, atheïsten en religieuze minderheden. Donderdag werd een hindoepriester door drie jongeren vermoord met kapmessen.

Door Redactie AD Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.