Terroristen Bangladesh waren bekend bij politie

Gepubliceerd op 3 juli 2016 om 10:39

De zeven daders, die in een restaurant in Dhaka twintig gijzelaars hebben vermoord, waren lokale Bengalezen

De mannen die voor een bloedbad zorgden, stonden als gevaarlijk bekend bij de politie. Er is eerder zelfs een poging gedaan om vijf van hen te arresteren. Dat verklaart de politie vandaag tegen Reuters, terwijl het land begint aan een periode van nationale rouw.

De gijzeling in een restaurant in de hoofdstad van Bangladesh werd beëindigd door een inval van commando's. Daarbij kwamen de twintig gijzelaars om het leven, net als zes daders. De zevende terrorist werd levend gevangen genomen. (Onderaan het artikel staan foto's van slachtoffers die als choquerend kunnen worden ervaren.)

De commando's konden dertien gijzelaars redden tijdens de inval in de chique wijk Gulshan, waar veel ambassades gevestigd zijn. De autoriteiten probeerden de daders nog tot onderhandelingen te bewegen, maar dat mislukte. De bevrijdingsactie duurde in totaal 12 uur.

Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de gijzeling. Het persagentschap van IS deelde online foto's van mogelijke buitenlandse slachtoffers. Banden tussen de schutters en transnationale islamitische extremistische groepen worden nog onderzocht.

 

Gecoördineerde massamoord

Er wordt steeds meer bekend over de aanslag in Dhaka. Deskundigen spreken over een gecoördineerde massamoord met een schaalniveau en verfijndheid die nog nooit eerder is gezien in een Zuid-Aziatisch land.

Het blijkt achteraf een enorm wrede aanslag, waarbij slachtoffers werden vermoord met machetes. Ook kwamen mensen om door bommen die de terroristen lieten ontploffen. Ze gooiden deze onder andere naar buiten, waardoor politieagenten gewond raakten.

In totaal verloren negen Italianen, zeven Japanners, twee Bengalezen, een Indiase en een Amerikaanse burger het leven bij de aanslag. Zij werden gisteren herdacht tijdens de wedstrijd Duitsland-Italië op het Europees Kampioenschap.

Door Redactie AD Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.