Europees Parlement steunt vorming grens- en kustwacht EU

Gepubliceerd op 6 juli 2016 om 15:29

Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg ingestemd met de vorming van een Europese grens- en kustwacht. Het informele akkoord dat de Europese instellingen onlangs bereikten, werd met ruime meerderheid bekrachtigd.

Frontex, het Europese grensagentschap in Warschau, wordt uitgebouwd en kan vanaf het eind van de zomer de bewaking van de Europese buitengrenzen gaan versterken. Dat gebeurt echter pas als een lidstaat zijn grenzen niet meer kan beveiligen en om hulp vraagt.

De lidstaten moeten snel 1500 grenswachten en allerlei materieel kunnen leveren in geval van een crisis. Nederland levert vijftig medewerkers aan de 'grenswachtpool'. De nieuwe dienst gaat bovendien het terugsturen van afgewezen asielzoekers Europees coördineren.

De wetgeving is in ongeveer een halfjaar goedgekeurd, voor Europese begrippen een recordsnelheid. Het oorspronkelijke voorstel van de Europese Commissie is wel afgezwakt: de grenswacht kan niet worden ingezet tegen de wil van een lidstaat.

Broddelwerk
PvdA-Europarlementariër Kati Piri (PvdA) wijst op het belang van snelle uitzetting van migranten die geen recht hebben op internationale bescherming. ,,Een effectieve terugkeer van economische migranten is cruciaal.''

Haar collega Judith Sargentini (GroenLinks) sprak van ,broddelwerk'' ,,Het is weer geen antwoord op de vluchtelingencrisis. Het blijven nationale activiteiten.'' Jeroen Lenaers van het CDA is het daar niet mee eens. ,,Hiermee komt een einde aan de ieder-voor-zichmentaliteit die we nu kennen als het over de Europese buitengrenzen gaat.''

Door Redactie AD Foto: ANP

 

---------------------------------------------------------------------------------------------

Timmermans verdedigt Juncker

Frans Timmermans nam het tijdens het debat in het Europees Parlement hartstochtelijk op voor Jean-Claude Juncker, de voorzitter van de Europese Commissie. Uit diverse hoeken klinken de laatste tijd oproepen aan Juncker om te vertrekken, vanwege de wijze waarop hij het dagelijks bestuur van de EU leidt, zijn reactie op het brexitreferendum, zijn vermeende arrogantie, en rook- en drinkgewoonten.

Timmermans noemde de aanvallen op zijn baas 'politiek zwak , moraal aanvechtbaar en intellectueel lui'. ,,Juncker verdient het respect van het parlement. Als het serieus wordt recht hij zijn rug en gaat aan het werk. Dat is wat Juncker onderscheidt van Nigel Farage en anderen die de EU bekritiseren.''

---------------------------------------------------------------------------------------------

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.