Van den Heuvel moet zich verantwoorden voor Joran Tapes

Gepubliceerd op 12 juli 2016 om 14:58

Misdaadverslaggever John van den Heuvel is gevraagd verantwoording af te leggen voor de vraaggesprekken die hij heeft gehad met Joran van der Sloot, die vastzit in de beruchte Challapalka-gevangenis in Peru. Het Openbaar Ministerie in het district Puno wil onderzoeken of er strafbare feiten zijn gepleegd. Van de interviews van Van den Heuvel zijn video's gemaakt.

Van den Heuvel moet in Peru uitleg verschaffen over zijn bezoek aan Van der Sloot in februari van dit jaar. Ook Jorans vriendin Leidy, een medewerker van Van den Heuvel en Jorans advocaat Maximo Altez zijn opgeroepen voor verhoor.

Een woordvoerder van het Ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat ze in contact staan met Peru. Zij kunnen nog niet bevestigen dat Van den Heuvel via de Nederlandse ambassade in Lima voor verhoor ontboden is.

Joran wist van niets
Van den Heuvel wacht de officiële uitnodiging van de Peruaanse Justitie af. Hij schrikt niet van het verzoek. ,,Het is het risico van het vak'', klinkt het in RTL Boulevard. ,,Ik maak vaker gebruik van methodes die vragen oproepen. Die wil ik beantwoorden en als ik daarvoor in conclaaf moet met justitie, dan is dat zo. Ik heb niets te verbergen.'' Hij weet nog niet of hij in persoon naar Peru moet afreizen. ,,Misschien kan het via Skype.''

Van den Heuvel filmde Van der Sloot om nieuwe informatie over de verdwijning van de Amerikaanse studente Natalee Holloway in 2005 los te peuteren.

,,Om te voorkomen dat hij verklaringen achteraf zou herroepen, heb ik het gesprek opgenomen en het beeldmateriaal later ter beschikking gesteld van justitie op Aruba. Joran, zijn vriendin en advocaat wisten van niets en zijn pas na het gesprek door mij op de hoogte gesteld'', zegt de misdaadverslaggever tegen De Telegraaf.

De video's lekten in maart via Amerikaanse media uit. 'Cocaïne bloedbad! Joran geeft toe dat de drugs hem een moordenaar hebben gemaakt', concludeerde Radar Online groots.

Vermagerd
Van der Sloot zit sinds 2012 een celstraf van 28 jaar uit voor de moord op en beroving van de Peruaanse Stephany Flores. Van den Heuvel stelde vast dat de moordenaar sterk vermagerd en er mentaal slecht aan toe is.

Door Redactie AD Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.