Vragen en antwoorden na heftig weekend Turkije

Gepubliceerd op 18 juli 2016 om 17:16

Wat is er nu eigenlijk precies gebeurd?
Onderdelen van het Turkse leger verklaren vrijdagavond de macht te hebben overgenomen in Turkije. Ze bezetten strategisch belangrijke plaatsen en stellen een avondklok in.

Naamloos-2075.png

Veel Turken en ook de oppositie keuren een staatsgreep af. De politie en een groot deel van het leger blijven de regering trouw. In Ankara en Istanbul komt het tot oorlogstaferelen. Er komen ten minste 265 mensen om het leven, onder wie 104 putschisten. Er vallen meer dan duizend gewonden.

Wie is nu de baas in Turkije?
De regering van president Recep Tayyip Erdogan. Op zaterdagochtend laat de Turkse ambassade in Nederland weten dat de couppoging in Turkije is verijdeld. De ambassade benadrukt dat niet het gehele leger betrokken was bij de actie.

‘Deze werd uitgevoerd door een kliek binnen de krijgsmacht en kreeg een welverdiende reactie van onze natie’. Vlak na de coup maken Erdogan en de regering een onzekere indruk. Later noemt Erdogan de poging hem ten val te brengen een ‘zegen van God'’ en kondigde hij ‘zuiveringen’ aan. Bijna 3000 militairen werden gearresteerd; meer dan 2700 rechters en officieren van justitie werden uit hun ambt gezet en opgepakt.

Wat zijn de gevolgen voor het toerisme in Turkije?
Wie al in Turkije is, wordt opgeroepen waakzaam te zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert alleen om naar Istanbul of Ankara te gaan als dat strikt noodzakelijk is. ‘Mijd samenscholingen, mensenmassa’s en demonstraties en blijf zoveel mogelijk binnen. Blijf op de hoogte van de ontwikkelingen’. Voor de Turkse Rivièra gelden minder beperkingen. Buitenlandse Zaken heeft een crisisteam opgericht om de ontwikkelingen te volgen en hulpvragen van Nederlanders te beantwoorden. 

Door Redactie Metro: Foto: AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.