Republikeinse veiligheidsexperts waarschuwen tegen Trump

Gepubliceerd op 9 augustus 2016 om 11:48

Prominente Republikeinen hebben maandag in een open brief gezegd dat een eventuele president Trump een gevaar is voor de nationale veiligheid van de Verenigde Staten. De vijftig zijn ervaren veiligheidsexperts die onder Republikeinse presidenten hebben gewerkt.

Susan Collins.

In een open brief in de New York Times schrijven ze dat het Trump ontbreekt aan 'het karakter, de waarden en ervaring' om president te zijn. 'Hij verzwakt de morele autoriteit van de Verenigde Staten als leider van de vrije wereld. Hij blijkt niet over basiskennis te beschikken over of gelooft niet in de Amerikaanse grondwet, Amerikaanse wetten en Amerikaanse grondbeginselen, zoals religieuze tolerantie, persvrijheid, en een onafhankelijk rechtssysteem.'

Ze geven alle vijftig aan niet op Trump te gaan stemmen bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november. Donald Trump noemt de groep voormalige veiligheidsfunctionarissen een 'zootje'. De Republikeinse presidentskandidaat zegt in een reactie dat hun handtekeningen onder de petitie duidelijk maken wie de wereld zo gevaarlijk hebben gemaakt. Zij zijn de 'mislukte elite uit Washington', die zich moeten verantwoorden, aldus Trump. Hij zegt dat ze samenspannen met Hillary Clinton en dat ze verantwoordelijk zijn voor de opkomst van Islamitische Staat.

Wanhopig

Ook op maandag heeft een andere groep conservatieven een wanhopige petitie gestuurd naar de Republikeinse partijleiding waarin ze vragen om een bijeenkomst waarin Donald Trump vervangen kan worden. Ze zijn bang dat de presidentsverkiezingen met Trump als kandidaat rampzalig zullen verlopen voor de Republikeinen. De actiegroep GOP Accountability Project schrijft: 'Wanhopige tijden vragen om wanhopige maatregelen.' Ze zeggen dat de partij nog enkele weken heeft om de naam van een andere kandidaat op de stembiljetten te krijgen.

Senator Susan Collins laat in de nacht van maandag op dinsdag weten dat ze niet op Donald Trump zal stemmen. In een opiniestuk in The Washington Post schrijft de gematigde Republikein dat deze beslissing haar zwaar valt. 'Maar Donald Trump staat niet voor historische Republikeinse waarden of voor de open benadering van regeren die nodig is om een einde te maken aan de verdeeldheid in het land', aldus het parlementslid. Ze schrijft dat ze ook niet op Hillary Clinton zal stemmen.

Door Redactie AD Foto:AFP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.