Maatregelen werken niet: jongeren onder de 18 drinken stug door

Gepubliceerd op 14 september 2016 om 11:20

Jongeren zijn geen druppel minder gaan drinken, ondanks de verhoging van de leeftijdsgrens van 16 naar 18 jaar. 14 procent van de jeugd drinkt zelfs meer dan 20 glazen in het weekend. Ook het kopen van alcohol is nog veel te makkelijk voor de jonge drinker. Ouders zijn ook veel te laks en kopen zelfs alcohol voor hun kind.

Naamloos-3198.pngVoor het eerst heeft het Trimbos Instituut onderzoek gedaan naar het gebruik van genotsmiddelen onder 16, 17 en 18-jarigen op het mbo en hbo. Het Trimbos had al het vermoeden dat het alcoholgebruik zou stijgen in die groep, maar wist het niet zeker. "Nu is het onderzocht en blijkt dat het gebruik fors is. Dat is alarmerend", zegt een woordvoerder van het instituut.

Ook blijkt uit navraag bij artsen, scholen en controleurs dat het alcoholgebruik onder jongeren niet is veranderd sinds de overheidscampagne.

20 glazen

Ruim acht op de tien studenten zeggen weleens alcohol te drinken. Ruim twee derde (69 procent) van de ondervraagden deed dat zelfs in de afgelopen maand.

Vooral jongens drinken stevig door. Van de jongens die de afgelopen maand heeft gedronken, dronk één op de vijf (21 procent) in het weekend meer dan 20 glazen alcohol. Bij meisjes geldt dit voor 7 procent. 

'Dit is hoog'

Staatssecretaris Martin van Rijn reageert: "Het middelengebruik onder jongeren is nog altijd hoog. Ik zie dat bepaalde groepen jongeren veel te veel drinken. Juist de groep die het nog niet goed doet, wil ik extra aandacht geven."

Hoe het komt dat jongeren nog altijd veel drinken? Volgens Mireille de Visser van de Alcoholpoli ligt de oorzaak vooral bij de ouders. "Ouders vinden het moeilijk om hun kinderen vanaf 16 jaar te verbieden om te drinken. Sterker nog, ze kopen zelf het gif voor hun kinderen en verstrekken het. Dat doen ze onder het motto: dan heb ik er nog een beetje zicht op."

Mindset

Volgens De Visser is de mindset van de ouders er totaal niet op gericht om hun kinderen van de drank af te houden. "Ook hebben veel ouders en hun kinderen te maken met groepsdruk."  Verder geven ouders niet het goede voorbeeld omdat ze zelf ook goede drinkers zijn. En dan is er nog de invloed van de alcoholindustrie. Drankproducenten doen er alles aan om alcoholconsumptie te stimuleren. "Het is een enorme pr-machine. Zonder bier is het geen feest."

Staatssecretaris Van Rijn erkent dat. Hij stelt dat de ouders het gesprek moeten aangaan met hun kinderen over alcohol, roken en drugs.

Schadelijk

De overheid voert sinds november 2013 juist campagne om te voorkomen dat jongeren voor hun achttiende gaan roken of drinken omdat het schadelijk is voor de ontwikkeling van jonge hersenen. De NIX18-campagne is een initiatief van het ministerie van VWS, met steun van onder meer het Trimbos-instituut.

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto RTL Nieuws

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.