Spannende dag nabestaanden MH17: waar werd de BUK gelanceerd?

Gepubliceerd op 28 september 2016 om 10:05

Het is opnieuw een belangrijke dag in het onderzoek naar het neerhalen van vlucht MH17 boven Oekraïne. Vanmiddag maakt het Openbaar Ministerie de eerste resultaten bekend van het strafrechtelijk onderzoek. Dan zal naar verwachting duidelijk worden vanaf waar de BUK-raket is afgevuurd.Amsterdammer2016

Naamloos-3425.png"Dat zal de daders verder in het nauw drijven", verwacht correspondent Jeroen Akkermans, die de zaak al vanaf het begin onderzoekt. "Maar de daders zullen niet worden genoemd, dat is onderdeel van een volgend onderzoek." 

Exacte lanceerpositie

De exacte lanceerpositie van de raket, die vanmiddag waarschijnlijk bekend wordt gemaakt, ligt zo goed als zeker in het gebied in Oost-Oekraïne dat onder controle stond van pro-Russische separatisten. Zo veel werd ook al duidelijk toen de Onderzoeksraad Voor Veiligheid vorig jaar zijn onderzoek presenteerde. Alleen bleef het toen bij een ruim gebied, verwacht wordt dat vanmiddag de exacte locatie bekend wordt. 

De Britse krant The Guardian zegt te weten dat het gaat om een veldje ten zuidenvan het stadje Snizhne. Daar maakten de pro-Russische separatisten op die fatale 17 juli in 2014 de dienst uit. Toen ze inzagen dat ze een passagierstoestel uit de lucht hadden geschoten, werd de lanceerinstallatie de volgende dag nog de grens overgesmokkeld, terug naar Rusland, schrijft de krant.

'Russen volharden'

Maar wat vanmiddag bekend wordt gemaakt, is nog niet met zekerheid te zeggen. Wel staat al vast dat de Russen zullen volharden in hun ontkenning. De persconferentie die zij maandag gaven, toont dat eens te meer aan, zegt Akkermans. Die was uitsluitend bedoeld om verwarring te zaaien rond de conclusies die vanmiddag bekend worden gemaakt. 

Vlucht MH17 vertrok op 17 juli 2014 richting Kuala Lumpur, met aan boord 298 mensen, onder wie 193 Nederlanders. Toen het toestel boven Oekraïne vloog, werd het neergeschoten. Niemand overleefde de ramp. In Nederland werd een dag van nationale rouw afgekondigd.

Kleine stapjes

De onderzoeken naar de ramp gaan in een kleine stapjes. De onderzoekers gaan voorzichtig te werk. Zo was het vorige onderzoek er uitsluitend op gericht om aan te tonen dat het echt een BUK-raket moest zijn geweest en geen Oekraïense straaljager bijvoorbeeld, zoals ook nog korte tijd werd beweerd. Akkermans: "Toen wisten we niet vanaf welke plek die werd afgeschoten."

En ook hierna komt er weer een vervolgonderzoek en pas dan zal het gaan over de identiteit van de daders. Maar daar hoeven we niet heel snel op te rekenen. "Dat zal nog wel even duren, dan gaat het misschien over maanden of zelfs een jaar."  

Door de Redactie  RTL Nieuws:  Foto: ANP

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.