Gestolen kunstwerken weer te zien in Westfries Museum

Gepubliceerd op 7 oktober 2016 om 12:11

De vijf gestolen doeken uit het Westfries Museum in Hoorn zijn vanaf vandaag weer te zien. De schilderijen, die flink beschadigd zijn geraakt, worden tentoongesteld in de staat waarin ze gevonden zijn.

Naamloos2-758.png

De teruggevonden doeken worden vanmiddag per vrachtwagen naar de Rode Steen gebracht, het plein in Hoorn waar het museum gevestigd is. Daarna zullen de schilderijen feestelijk worden binnengehaald en onder begeleiding van theater en muziek aan het publiek worden gepresenteerd.

Het museum is deze dag voor bezoekers gesloten. Vanaf morgen zijn de schilderijen tot 16 oktober gratis te zien. De doeken worden precies getoond zoals ze in Oekraïne zijn aangetroffen, zodat bezoekers kunnen ervaren wat de schilderijen hebben doorstaan. Een scherm boven de werken laat ze in hun oorspronkelijke staat zien.

Kostbare restauratie
De schilderijen zijn tot en met zondag 13 november in het museum te zien. Daarna wordt er gestart met de restauratie. Naar schatting gaat dit 100.000 euro kosten, maar het museum heeft niet het geld om dit te betalen.

Onder de werken zijn Vrouw Wereld (1622) en Terugkeer van Jefta (1625) van Jacob Waben, Keukenstuk (17de eeuw) van Floris van Schooten, Boerenbruiloft (1671-1675) van Hendrik Bogaert en Nieuwstraat in Hoorn (1784) van Izaak Ouwater. De schilderijen maken deel uit van een collectie van meer dan twintig schilderijen die in 2005 werden gestolen uit het Westfries Museum. In april werden de doeken teruggevonden in Oekraïne na een geheime operatie.

Door de Redactie AD: Foto: EPA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.